Ξανά στην Ελλάδα η μοναδική θεραπεία για τον καρκίνο κεφαλής -τραχήλου

  • Iatropedia
Το φάρμακο είχε αποσυρθεί το 2011 λόγω προβλημάτων τιμολόγησης αλλά τώρα επανέρχεται στην χώρα μας για λόγους ευαισθησίας της εταιρίας αλλά και επειδή τώρα μπορεί να το διαθέσει φθηνότερα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η Merck Serono ανακοίνωσε σήμερα την εκ νέου διάθεση στην ελληνική αγορά της κετουξιμάμπης (cetuximab) για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου (mCRC) για ασθενείς με μη μεταλλαγμένους (Wild Type) RAS όγκους καθώς και του υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα (Squamous Cell Carcinoma of Head & Neck). Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η κετουξιμάμπη (cetuximab) αποτελεί τη μοναδική εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία.

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) είναι η μοναδική στοχευμένη βιολογική θεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία έχει αποδεδειγμένο όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι το στόμα σε ποσοστό 43%, ο στοματοφάρυγγας σε ποσοστό 33% και ο λάρυγγας σε ποσοστό 24%.5

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η χορήγηση κετουξιμάμπης (cetuximab) στο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου (mCRC), παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενώνμε μη μεταλλαγμένους (wildtype) RAS όγκους για διάστημα περισσότερο από 30 μήνες.

Ο Δρ. Παύλος Παπακώστας, Ογκολόγος – Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» δήλωσε: «Η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τη μετάλλαξη ή μη μετάλλαξη του γονιδίου RAS, προσφέρει στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με χαμηλότερη τοξικότητα. Η πρόγνωση και η επιβίωση αυτών των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση και την εξατομικευμένη θεραπεία».

Η Δρ. Αμάντα Ψυρρή, Ογκολόγος – Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Yale University ΗΠΑ, τόνισε: «Η κετουξιμάμπη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξημένη επίπτωση και ειδικότερα στις γυναίκες».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κοφινάς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck, υπεύθυνος για τις αγορές Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε: «Η διάθεση της κετουξιμάμπης στην ελληνική αγορά συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών με τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και ενισχύει τη δέσμευση της εταιρείας μας στην Ογκολογία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν