Βραβείο Silver έλαβε η MSD Ελλάδας για δεύτερη χρονιά από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ευθύνης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η MSD Ελλάδας έλαβε το βραβείο “Silver CRI” του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ευθύνης (CRI), ενώ ταυτόχρονα έλαβε και τις διακρίσεις Best Progress Silver και έπαινο για το εργασιακό της περιβάλλον (Workplace Award).

Σημαντικό  παράγοντα για την απονομή του βραβείου αποτέλεσε η έκδοση του πρώτου απολογισμού Κοινωνικής Ευθύνης  της MSD Ελλάδας και η σημαντική βελτίωση που σημείωσε η εταιρεία στις κατηγορίες : κλιματική αλλαγή, μετακίνηση και επαγγελματικά ταξίδια, εξοικονόμηση ενέργειας, ευεξία εργαζομένων, ισότητα, ποικιλομορφία, ένταξη και αυτοεκτίμηση.

Εξίσου σημαντικό ρόλο για τη λήψη της τιμητικής διάκρισης είχε και η υλοποίηση προγραμμάτων που απευθύνονται στην ευρύτερη κοινωνία, όπως το πρόγραμμα MSD For Mothers, το οποίο πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου με την υποστήριξη της MSD και ονομάζεται “Μητέρα και Παιδί”.

Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» θέτει στο επίκεντρο την προστασία της μητέρας, της εγκύου και των νεογνών και στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες μητρικής φροντίδας για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ανασφάλιστες γυναίκες, μετακινούμενοι πληθυσμοί πρόσφυγες και μετανάστες). Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας (2016 – 2018) και η χρηματοδότησή του ανέρχεται σε 750.000 δολάρια.

Επίσης, η εθελοντική προσφορά μέσω δράσεων στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας διαδραματίζει  κεντρικό ρόλο στην εταιρική κουλτούρα της MSD Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία έχει καθιερώσει την Ημέρα Εθελοντισμού, όπου οι εργαζόμενοι προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις, όπως είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού», το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων των Γιατρών του Κόσμου, το “Make a Wish”, την ΕΛΕΠΑΠ και τα Κέντρα Προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016, με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, η εθελοντική προσφορά των εργαζομένων της MSD Ελλάδας έφτασε συνολικά τις 4.300 ώρες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος, η εταιρεία τιμήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά στα βραβεία Best Workplaces 2017 και έλαβε και δύο αργυρά βραβεία κατά την απονομή των Ermis Awards, για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποίησε το 2016. Συγκεκριμένα, η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης της MSD, για τον διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία με τίτλο «Αξίζει», βραβεύτηκε στην κατηγορία Integrated Campaigns led by PR, ενώ βραβεύθηκε και η ενέργεια «MSD Social Hackathon – Η δύναμη μιας ημέρας», για την εκστρατεία «Βήματα Ζωής» της ΕΛΕΠΑΠ, στην κατηγορία Stakeholders’ Relations.

Βραβεία CRI

Ο Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση τα 100 διεθνή αυστηρότερα κριτήρια και στην ιστορία των βραβείων CRI, υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες που έχουν τιμηθεί διαδοχικά έτη.

Τα βραβεία CRI εκπροσωπούν τον θεσμό Business in the Community (BITC), υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας και αποτελούν έναν από τους κορυφαίους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).