Βραβείο «Ευάγγελος Σπανός» από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

  • Ρούλα Τσουλέα
Ευάγγελος Σπανός
Το βραβείο αφορά την καλύτερη δημοσιευμένη εργασία στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία. Θα απονεμηθεί για πρώτη φορά το 2024, για τις εργασίες που θα δημοσιευθούν εφέτος.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμμετέχει στις εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ), με το ετήσιο βραβείο «Ευάγγελος Σπανός».

Το βραβείο αφορά την καλύτερη δημοσιευμένη εργασία στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία. Ανακοινώθηκε ήδη στο 50ο Πανελλήνιο Ενδοκρινολογικό Συνέδριο, που διεξήχθη τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία θα απονείμει το πρώτο βραβείο «Ευάγγελος Σπανός» την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, για τις εργασίες που θα δημοσιευθούν εφέτος.

Το βραβείο έχει τιμητικά το όνομα του ιδρυτή του Ομίλου Ευάγγελου Σπανού, ο οποίος διακρίθηκε για την αξιέπαινη έρευνα και συμβολή του στον τομέα της Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας.

«Η μεγάλη αγάπη του Ευάγγελου Σπανού ήταν η επιστήμη του. Υπήρξε συνεπής και σχολαστικός στην έρευνά του, ευλαβικά προσηλωμένος στην ποιότητα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και πρωτοπόρος στην Εργαστηριακή Ιατρική», δήλωσε ο κ. Γιώργος Ευ. Σπανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

«Με αυτές τις αξίες ίδρυσε τον Όμιλο, ξεκινώντας από ένα μικρό ορμονολογικό εργαστήριο και φτάνοντας στην κορυφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Με αυτές τις αξίες συνεχίζουμε και εμείς σήμερα. Στηρίζουμε την ιατρική έρευνα, υποστηρίζουμε το έργο επιστημονικών φορέων και επιβραβεύουμε την αριστεία».

Επανάσταση στις διαγνωστικές εξετάσεις

Όπως ανέφερε η κυρία Ανδρομάχη Βρυωνίδου–Μπομποτά, πρόεδρος της ΕΕΕ, ο Ευάγγελος Σπανός ήταν μέλος της Εταιρείας. Επιπλέον, έφερε την επανάσταση στις διαγνωστικές εξετάσεις, εισάγοντας τη χρήση ραδιοϊσοτόπων για τον προσδιορισμό των ορμονών.

«Γρήγορα κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του ιατρών για την ποιότητα της δουλειάς του», πρόσθεσε. «Ο Ευάγγελος Σπανός ήταν επιστήμονας, επιχειρηματίας και προπαντός άνθρωπος, με χαρακτήρα σεμνό και με πλούσια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης».

Η κυρία Βρυωνίδου–Μπομποτά τόνισε ότι «το ΔΣ της ΕΕΕ ευχαριστεί θερμά τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ για την τιμητική ένταξη απονομής του βραβείου στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μας. Το βραβείο αυτό θα απονέμεται κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου, στην καλύτερη δημοσιευμένη εργασία με θέμα την Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία. Ο πρώτος ή τελευταίος συγγραφέας πρέπει να είναι τακτικό, δόκιμο ή πάρεδρο μέλος της ΕΕΕ-ΠΕΕ».

Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Σπανός

Ο Ευάγγελος Σπανός γεννήθηκε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Άρχισε την επιστημονική του καριέρα το 1972 ως υπότροφος στο Νοσοκομείο Hammersmith στη Βασιλική Μεταπτυχιακή Ιατρική Σχολή του Λονδίνου. Εκεί απέκτησε Master of Science στη Βιοχημεία και PhD στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία. Επιπλέον, εργάστηκε ως ερευνητής για 8 ολόκληρα χρόνια.

Εκείνη την περίοδο, δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες σε έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις, ενώ η έρευνά του σχετικά με το μεταβολισμό της βιταμίνης D αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Το 1981 ο Ευάγγελος Σπανός ίδρυσε στην Αθήνα ένα μικρό εξειδικευμένο εργαστήριο, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια μετεξελίχθηκε στο πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο. Σήμερα, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο, με 72 Διαγνωστικά Κέντρα, 2 γενικές κλινικές, 2 Διατροφολογικά και ένα Δερματολογικό Κέντρο, 7 οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών.

Ο Ευάγγελος Σπανός είναι ο συγγραφέας των εξειδικευμένων εγχειριδίων «Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία», «Κλινική Χημεία» και «Εργαστηριακή Διαγνωστική», τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε πολλές εκδόσεις και αποτελούν αναγνωρισμένα εργαλεία για τον ιατρικό χώρο.

Τα βιβλία διανέμονται δωρεάν και αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τον ιατρικό κόσμο, βοηθώντας στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των διαφόρων νοσημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο «Ευάγγελος Σπανός» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (τηλέφωνο: 210 7774370).