Θ. Τρύφων Η ενίσχυση της βιομηχανίας και η προσέλκυση επενδύσεων εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΦ
Ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας στο συνέδριο του Economist «25nd Roundtable with the Government of Greece» με θέμα «Europe: From social distancing to social solidarity»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην έναρξη ενός αναπτυξιακού κύκλου, όπως προβλέπουν η ΤτΕ και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ανάπτυξη, προκειμένου αυτή να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Ο κ. Τρύφων από το βήμα του Συνεδρίου του Economist επεσήμανε πως η ανάπτυξη θα πρέπει να αφορά όλους. Καταλύτης για την επίτευξή της είναι η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης,  τα οποία  θα οδηγήσουν στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάκαμψη είναι:

  • Η καινοτομία
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και
  • Η πράσινη μετάβαση

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την κοινωνία. Όπως είπε, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να εμπλουτίσουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω ευρύτερων συνεργειών που στόχο έχουν τη διά βίου μάθηση.

Είπε ακόμα πως είναι χρέος των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς με την κοινωνία.  Έχουν επίσης χρέος να εξασφαλίσουν την κοινωνική πρόοδο και ευημερία, αμβλύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργώντας νέες, καλά αμειβόμενες και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στα θετικά δεδομένα που επιτρέπουν την εξαγωγή του συμπεράσματος πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε πως η χώρα αποκτά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν:

  • Την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής
  • Την υλοποίηση επενδύσεων και
  • Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Καίρια σημασία έχει επίσης η επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης και η επιτάχυνση των θετικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν κλαδικές πολιτικές ενίσχυσης τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι τομείς αυτοί εμφανίζουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία, σε όρους επενδυτικής δυναμικής, απασχόλησης και ανάπτυξης.

Συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ

Προς αυτή την κατεύθυνση η αξιοποίηση και η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης – με τη συμβολή της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου να είναι ιδιαίτερα σημαντική –  δημιουργούν τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες για την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας στο 15%. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως εφόσον πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, τότε η χώρα θα μπορέσει να καταγράψει ισχυρούς, σταθερούς, βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για όλους. Θα «αγκαλιάζει» την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα φέρει στο προσκήνιο μια Ελλάδα ψηφιακή, σύγχρονη, με εξελιγμένη βιομηχανική παραγωγή και κυρίως χωρίς μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Το συνέδριο του Economist «25th Roundtable with the Government of Greece: From social distancing to social solidarity» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021.