Θ. Τρύφων: «Η Ελλάδα θα γίνει ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη»

  • Ρούλα Τσουλέα
Τρύφων
Τι είπε σε ομιλία του στο μεγάλο συνέδριο της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας. Το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής στην ΕΕ. Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία

Στη μοναδική ευκαιρία που προκύπτει για την Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, σε ομιλία του στο συνέδριο της «Medicines For Europe» και της «Ιnternational Generic & Biosimilar Medicines Association».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στο συνέδριο παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας. Όπως τόνισε, η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση. Το γεγονός αυτό της επέτρεψε να καλύψει τις ανάγκες σε φάρμακα πρώτης γραμμής περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασθενών στη χώρα. Παράλληλα συνέβαλε στην κάλυψη των αναγκών αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική αυτή οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της:

  • Την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας
  • Τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης
  • Την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό

Με αυτό τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο κ. Τρύφων. «Ενισχύεται ακόμα η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των συστημάτων υγείας. Κυρίως, όμως, εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε επίσης πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν στην αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η επάρκεια της αγοράς και η πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα με προσιτό κόστος. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η χρηματοδοτική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου, η πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και να εξελιχθεί σε  παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

Στόχος η ενίσχυση της παραγωγής

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, σημείωσε πως  η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έχει θέσει ως στόχο της την ενίσχυση της παραγωγής στη χώρα. «Η Ελλάδα διαθέτει διαχρονικά ισχυρή φαρμακοβιομηχανία με σημαντικές εξαγωγές και επενδύσεις  που δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «το ύψος του clawback ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν είναι βιώσιμο».

Ο υπουργός επίσης είπε πως «πρέπει να επιταχυνθεί η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, σημείωσε πως «προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη των ασθενών με τις αναγκαίες θεραπείες», ενώ «ο εξορθολογισμός του clawback αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, καθώς από του χρόνου προβλέπεται ρήτρα συνυπευθυνότητας της πολιτείας για τις επιστροφές».