ΣΕΙΒ: Οι προϋποθέσεις για την προμήθεια self-tests για τον κορωνοϊό

  • Iatropedia newsroom
ΣΕΙΒ
Τα τεστ πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, βάσει της κοινοτικής οδηγίας της Ε.Ε., αναφέρει ο Σύνδεσμος σε επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Υγείας

Επιστολή προς το υπουργείο Υγείας για τα τεστ αυτοανίχνευσης του νέου κορωνοϊού (self-tests) απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων(ΣΕΙΒ). Ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί την συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτών αυτών των προϊόντων στην Ελλάδα και στην επιστολή του θέτει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα τεστ.

Όπως αναφέρει, εφ’ όσον τα τεστ προορίζονται για προσωπική χρήση, πρέπει:

  • Να έχουν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές
  • Να είναι πιστοποιημένα για «self-testing», όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Όσον αφορά στις διαδικασίες προμήθειάς τους, ο ΣΕΙΒ τονίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και τους όρους διενέργειάς τους. Με τον τρόπο αυτό «θα αποφευχθούν οι πλημμέλειες και αιφνιδιασμοί των προηγούμενων προμηθειών, όσον αφορά την προκήρυξη και εκτέλεσή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό και στην επιδιωκόμενη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος,  μείωση  των τιμών», υπογραμμίζει.

Ο ΣΕΙΒ υποστηρίζει ότι «οι έως σήμερα διενεργηθέντες διαγωνισμοί για την προμήθεια «rapid tests» έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από τελείως αμφιλεγόμενες διαδικασίες». Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί «καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών υγείας, με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών της ΠΝΠ». Χαρακτηριστικά ο ΣΕΙΒ αναφέρει:

  • Την υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών των διαγωνιστικών διαδικασιών και παραλαβής των ζητουμένων τεραστίων ποσοτήτων
  • Επιπρόσθετες (πέραν της σήμανσης CE) «πιστοποιήσεις» αμφίβολης διαφάνειας και εγκυρότητας, από οργανισμούς και διαδικτυακούς τόπους που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τους εξουσιοδοτημένους για το σκοπό φορείς.

Υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον

«Πρωταρχικός στόχος του Συνδέσμου παραμένει η δέσμευση για διαφάνεια και ορθή επιχειρηματική πρακτική που θα εξασφαλίσει υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για όλες τις εταιρείες του κλάδου και θα δημιουργήσει δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιστημονικό κλάδο, τους συνεργάτες και τους ασθενείς», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Νίκας, πρόεδρος του ΣΕΙΒ. Και συνέχισε: «Ο ΣΕΙΒ επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να διαμορφωθούν αλλά και να εφαρμοστούν διαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο Σύνδεσμός μας διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και έμπειρα στελέχη και προτίθεται να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμβάλλει  προς την κατεύθυνση αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν