Roche: Ολιστικό πλάνο δράσεων για την ισότητα των φύλων και των γενεών

  • Ρούλα Τσουλέα
Roche
Η Roche και η Roche Diagnostics στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τις αρχές της διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion - D&I).

Πλάνο δράσεων για την ισότητα, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημιουργία αξίας για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, πραγματοποιούν από κοινού η Roche Hellas και η Roche Diagnostics Hellas.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται αναγνωρίζοντας τις αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης (Diversity & Inclusion – D&I) ως βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία εταιρεία να κατανοεί και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των εργαζομένων και της σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας και κοινωνίας.

Τον σχεδιασμό των σχετικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας έχει αναλάβει η εσωτερική ομάδα εργαζομένων One Roche D&I/ Employer Branding. Πρώτος στόχος της είναι η διατήρηση του ανοικτού διαλόγου για θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης εντός της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε πρόσφατα μια σειρά ενημερωτικών δράσεων και συζητήσεων για τις έννοιες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Οι δράσεις διήρκησαν μία εβδομάδα. Κάθε ημέρα γίνονταν ενημερωτικές ομιλίες και εκπαιδεύσεις, αφιερωμένες σε μία θεματική ενότητα, όπως:

  • Στερεότυπα και χάσμα γενεών
  • Έμπρακτη υποστήριξη
  • Έμφυλη ισότητα
  • Μη-συνειδητή προκατάληψη

Στη διάρκεια των δράσεων οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν διαφορετικές απόψεις και θέσεις από εκπροσώπους οργανισμών, όπως το Women On Top και η Vivid Vibes, και να συζητήσουν εκτενώς μαζί τους. Είχαν επίσης την ευκαιρία:

  • Να κατανοήσουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των ατόμων ή/και ομάδων με διαφορετικότητα
  • Να σκεφτούν τι σημαίνει η έννοια αυτή για τους ίδιους
  • Να διευρύνουν την προοπτική τους όσον αφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, οι εργαζόμενοι την αξιολόγησαν συνολικά και υπέβαλαν τις προτάσεις τους για μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Εξάλειψη στερεοτύπων για την ηλικία

Η εξάλειψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με την ηλικία και η αξιοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων γενεών στο εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί έναν ακόμα πυλώνα δράσεων της ομάδας.

Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν διαδοχικά στα γραφεία της Roche:

  • Φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας
  • Μαθητές του Αρσακείου Λυκείου με προσανατολισμό τις Επιστήμες Υγείας

Τους φοιτητές υποδέχθηκαν οι γενικοί διευθυντές της Roche Hellas και της Roche Diagnostics Hellas. Στη συνέχεια στελέχη από αρμόδια τμήματα της εταιρείας τους βοήθησαν να κατανοήσουν καλύτερα:

  • Τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας μιας φαρμακευτικής εταιρείας
  • Τις εργασιακές προοπτικές που έχει ένας φαρμακοποιός σε μια πολυεθνική φαρμακευτική

Οι μαθητές του Αρσακείου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το επιχειρηματικό αντικείμενο και τις ευθύνες ενός εργαζομένου σε μια εταιρεία του κλάδου της Υγείας και ενδεχομένως να αξιολογήσουν για τη μετέπειτα καριέρα τους αυτόν τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Επέκταση στην κοινωνία

Η δέσμευση της Roche στις αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της εταιρείας. Επεκτείνεται και στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το 2022 εγκαινίασε το XProject, ένα πρόγραμμα δράσεων παγκόσμιας εμβέλειας, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών σε θέματα υγείας.

Τα συστήματα Υγείας έχουν οικοδομηθεί βάσει δεδομένων, που έχουν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωθεί και διαμορφωθεί από άνδρες. Ενδέχεται επίσης να παρουσιάζουν κενά γνώσης, ως προς τις εμπειρίες και τις ανάγκες των γυναικών.  Μέσω συνεργασιών και καινοτόμων δράσεων, το πρόγραμμα XProject φιλοδοξεί να συμβάλει σε ένα μέλλον όπου οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις σωστές πληροφορίες, καθώς και στη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

«Για εμάς στη Roche η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας δεν είναι μια ακόμη υποχρέωση στο πλαίσιο της καλής εταιρικής διακυβέρνησης», δήλωσε η κυρία Μαίρη Τσαγκαράκη, People & Culture Business Partner της Roche Hellas. «Είναι μια επιλογή με στρατηγικό νόημα, που φροντίζουμε να την κάνουμε πράξη καθημερινά, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα».

Η κυρία Τσαγκαράκη πρόσθεσε πως «ως ομάδα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε». Εν τούτοις, «δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις στοχεύοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα ενσωματώνει πλήρως και θα υποστηρίζει ουσιαστικά όλες τις αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης».