Pfizer Hellas: Νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ατοπική δερματίτιδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ατοπική δερματίτιδα
Η εκστρατεία έχει τίτλο #zisto_alliws. Στόχος είναι να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό, ούτως ώστε να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της νόσου και να απευθύνεται εγκαίρως σε εξειδικευμένους ιατρούς.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ατοπική δερματίτιδα πραγματοποιεί η Pfizer Hellas, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι #zisto_alliws. Στόχος της είναι να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους ασθενείς, ούτως ώστε:

  • Να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου
  • Να αναγνωρίσουν την επιβάρυνση που προκαλεί στην καθημερινότητά τους
  • Να απευθυνθούν εγκαίρως στον εξειδικευμένο ιατρό που θα τους βοηθήσει να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά

Η εκστρατεία  επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι ασθενείς την καθημερινότητά τους με την ατοπική δερματίτιδα. Βασικό όχημά της είναι η εικαστική αποτύπωση τριών καθημερινών δραστηριοτήτων, οι οποίες τους επιβαρύνουν. Οι δραστηριότητες αυτές είναι:

  • Ο ύπνος
  • Η επαφή με τη θάλασσα
  • Η επιλογή υφάσματος ρούχου

Μέσα από αυτές τις απλές καθημερινές στιγμές οι ασθενείς μπορούν να αναγνωρίσουν την επίδραση που έχει η ατοπική δερματίτιδα στη ζωή τους και να κινητοποιηθούν, συζητώντας με  τον δερματολόγο την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι, θα μπορέσουν να «ζήσουν αλλιώς» βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε το microsite https://www.atopicskin.gr/ όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τη νόσο, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της. Μπορεί επίσης  να βρει συμβουλές για συναισθηματική υποστήριξη.

ατοπική δερματίτιδα

Τι είναι ατοπική δερματίτιδα

H ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μία συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) και εκζεματικές βλάβες που υποτροπιάζουν.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, προσβάλει έως το 20% του παιδιατρικού πληθυσμού και το 5-8% των ενηλίκων. Η ατοπική δερματίτιδα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εξάνθημα. Αναλόγως με τη βαρύτητά της μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαταραχές και αισθήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πασχόντων, όπως:

  • Διαταραχές ύπνου
  • Αίσθημα ντροπής
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Κοινωνικό αποκλεισμό

Η ατοπική δερματίτιδα ταξινομείται σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή, αναλόγως με παράγοντες όπως η έκταση και σοβαρότητα των βλαβών του δέρματος. Η βαρύτητά της καθορίζει τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση

«Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία θεωρεί σημαντικές τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού που κινητοποιούν τους ασθενείς να αποταθούν στον δερματολόγο τους, ώστε να γίνει η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δερματολόγοι μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά, γρήγορα και με ασφάλεια τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, ώστε οι ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ Ιωάννης Μπάρκης.

«Οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα τα τελευταία χρόνια χαιρετίζουμε τις νέες καινοτόμες θεραπείες που συνεχώς προστίθενται στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας», ανέφερε ο κ. Ρένος Βαμβακούσης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια». «Παρ’  όλα αυτά οι ανεκπλήρωτες ανάγκες μας παραμένουν υπαρκτές και η ποιότητα της ζωής μας επηρεάζεται σημαντικά από τη νόσο. Η ανάγκη για ενημέρωση είναι μεγάλη. Ο σύλλογος Επιδέρμια, εκπροσωπώντας τους ασθενείς, ενδυναμώνει τη φωνή τους και διεκδικεί καλύτερη και άμεση πρόσβαση στη θεραπεία καθώς και μια ασθενοκεντρική προσέγγιση στην πολιτική υγείας».

Τέλος, η κυρία Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead στην Pfizer Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας σχολίασε: «Στην Pfizer Hellas, προτεραιότητά μας είναι να ακούμε τους ασθενείς και τις ανάγκες τους και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα τους ενδυναμώνουν και θα αυξάνουν τη γνώση τους για την πάθησή τους, ώστε να μπορούν να έχουν μια καλύτερη διαχείριση της νόσου τους».