Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Actavis Generics από την TEVA

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η εξαγορά ενισχύει τη στρατηγική της Teva, και ανοίγει νέες δυνατότητες για την εταιρεία στα γενόσημα και στα εξειδικευμένα φάρμακα, υπηρετώντας 250 εκατομμύρια ανθρώπους, καθημερινά.

Η Teva Pharmaceutical Industries Ltd., (TEVA) και η Allergan plc (AGN) ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά της  επιχειρησιακής μονάδας γενοσήμων  της Allergan, (Actavis Generics) από την Teva.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας εξαγορά ενώνει δύο κορυφαίες επιχειρήσεις στον κλάδο των  γενοσήμων με συμπληρωματικές δυνάμεις, δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, γραμμές μελλοντικών προϊόντων και χαρτοφυλάκια, γεωγραφικό εύρος, επιχειρησιακό δίκτυο  και εταιρικές κουλτούρες. Το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική Teva, σε θέση να αναπτυχθεί σε μια εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά, να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά των γενοσήμων στις ΗΠΑ, καθώς και παγκοσμίως, και να διαθέσει τα υψηλότερης ποιότητας γενόσημα στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές, προσφέροντας σε όλο τον κόσμο αξία στους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και τους επενδυτές.

«Η εξαγορά της Actavis Generics υλοποιείται σε μια χρονική στιγμή στην οποία η Teva είναι ισχυρότερη από ποτέ, τόσο στον τομέα των γενοσήμων, όσο και στα εξειδικευμένα φάρμακα», δήλωσε ο Erez Vigodman, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Teva. «Μέσω της εξαγοράς της Actavis Generics, δημιουργούμε μία νέα Teva με ισχυρά θεμέλια, βελτιώνοντας σημαντικά το οικονομικό μας προφίλ και διευρύνοντας τις πηγές εισοδήματος και ροές κέρδους μας, στηριζόμενοι σε ισχυρά συστήματα ανάπτυξης προϊόντων στους τομείς των γενοσήμων και των ειδικών φαρμάκων. Αυτή είναι η βάση, πάνω στην οποία αναμένεται να επιτευχθεί ανάπτυξη πωλήσεων και κερδοφορία αλλά και σημαντική ρευστότητα για πολλά χρόνια».

Ο κύριος Vigodman συνέχισε, «Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τις προβλεπόμενες συνέργειες και την προστιθέμενη αξία αυτής της εξαγοράς για τους μετόχους μας και να επιτύχουμε τη γρήγορη ενσωμάτωση της Actavis Generics στην Teva. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα του ισχυροποιημένου χρηματοοικονομικού προφίλ μας, μετά από αυτή τη συναλλαγή, θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη θέση να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προέρχονται από τις δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης της Teva, στηρίζοντας την αύξηση των πωλήσεων και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας σε όλους τους τομείς του επιχειρείν. Η ισχυρή, συνδυασμένη εταιρική ρευστότητα θα μας επιτρέψει τη γρήγορη  απομόχλευση και θα μας δώσει τη δυνατότητα καλύτερης διαχειριστικής κατανομής κεφαλαίου, εστιάζοντας στην ενίσχυση της γραμμής μελλοντικών προϊόντων και του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου μας αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη των μετόχων μας».

Μετά την εξαγορά, η Teva έχει πλέον περίπου 338  εγγραφές προϊόντων εν αναμονή έγκρισης του FDA και κατέχει ηγετική θέση σε ευκαιρίες να είναι η πρώτη εταιρεία που καταθέτει γενόσημα προς έγκριση μετά τη λήξη της πατέντας (first-to-file) με 123 εν αναμονή ANDA* στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, μετά τις μεταβιβάσεις σε τρίτους, η Teva θα είναι σε θέση να λανσάρει πάνω από 5000 προϊόντα. Στις αναπτυσσόμενες για την Teva περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής, Ρωσίας και ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 600 εγκρίσεις προϊόντων σε αναμονή. Συνολικά, η Teva σχεδιάζει την εισαγωγή στην αγορά  1500 γενοσήμων παγκοσμίως, το 2017. Τα προϊόντα της Teva  εξασφάλισαν την εξοικονόμηση σχεδόν 215 δις δολαρίων την τελευταία δεκαετία στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ και αυτά τα οφέλη θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα επιταχυνθούν ως αποτέλεσμα της εξαγοράς.

O Μάκης Οικονόμου, Διευθύνων σύμβουλος της Specifar, δήλωσε: «Για μας σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, καθώς υποδεχόμαστε μία νέα εποχή για τη Specifar (η οποία εκπροσωπεί την Actavis στην Ελλάδα), μία εταιρεία με ιστορία, παράδοση, τεχνογνωσία και σεβασμό στην ελληνική αγορά. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να είμαστε μέλος του δυναμικού και συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Teva. Με οδηγό τις νέες προοπτικές που μας ανοίγονται και μέσω της πρόσβασής μας στο ευρύ χαρτοφυλάκιό της, ενισχύεται ακόμα περισσότερο το όραμά μας να παρέχουμε υψηλής ποιότητας φάρμακα, σε ακόμα περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε όλες τις νέες δυνατότητες που θα προέλθουν από τη συγχώνευση, ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη και να διευρύνουμε την παρουσία μας στην αγορά, προς όφελος των ασθενών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας».

Αυξημένο παγκόσμιο εμπορικό εύρος

Η εξαγορά της Actavis από την Teva βελτιώνει τις διεθνείς εμπορικές ευκαιρίες και ενισχύει σημαντικά την παγκόσμια κλίμακα των πωλήσεών της και τις υποδομές Έρευνας και Ανάπτυξής της. Προσφέροντας πρόσβαση στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων παγκοσμίως – με περισσότερα από 1800 φάρμακα και 16000 προϊόντα – η Teva έχει σήμερα εμπορική παρουσία σε 80 αγορές, κατέχοντας θέση ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες εταιρείες σε περισσότερες από 40 αγορές καθώς και  παγκόσμια ηγετική θέση στις κορυφαίες αγορές του κόσμου.

Κύρια οικονομικά στοιχεία

Η Teva αναμένεται να επιτύχει συνέργειες σε θέματα κόστους και οφέλη από φορολογία περίπου $1,4 δις ετησίως, μέχρι το τέλος του 2019, από την κατάργηση αναποτελεσματικών και περιττών διεργασιών  και επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας.

Η Allergan plc εισέπραξε $33,43 δις σε μετρητά και περίπου 100 εκατομμύρια σε μετοχές της Teva.

Ισχυρή παγκόσμια ηγετική ομάδα και εργαζόμενοι με μεγάλη εμπειρία σε κάθε τομέα του επιχειρείν.

 

Οι δύο εταιρείες  μοιραζονται  τις ίδιες αξίες από πλευράς κουλτούρας και στρατηγικής  και η Teva επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ικανοτήτων των δύο οργανισμών. Η διευθυντική ομάδα της εταιρείας αποτελείται από  ηγέτες τόσο της Teva, όσο και της Actavis Generics. Είναι δομημένη έτσι ώστε να συνδυάσει τα ταλέντα των δύο εταιρειών, με σκοπό να εξασφαλίσει ότι η νέα αυτή εταιρεία αξιοποιεί τόσο την εκτεταμένη παγκόσμια εμπορική της παρουσία, όσο και την ολοένα και αυξανόμενη ισχύ της Teva ως παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά των γενοσήμων. Με αυτή τη δομή, η οποία θα εφαρμοστεί από την πρώτη κιόλας μέρα, η εταιρεία βρίσκεται άμεσα σε θέση να επιτύχει τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης της στις παγκόσμιες αγορές.

Επιχειρησιακή ένταξη και ετοιμότητα

Δεδομένου ότι η συμφωνία εξαγοράς είχε ανακοινωθεί από τον Ιούλιο του 2015, οι ομάδες ενοποίησης στην Teva και την Actavis Generics εργάστηκαν  μεθοδικά για να προγραμματίσουν την ομαλή ένταξη των δύο εταιρειών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νέα αυτή εταιρεία θα είναι πλήρως λειτουργική, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, η Teva θα αρχίσει να αξιοποιεί άμεσα τα οφέλη που προκύπτουν από την εξαγορά της Actavis Generics.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας καθ’ όλη τη διαδικασία ενοποίησης, ήταν να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία όλων των τομέων της εταιρείας, με τη μέγιστη απόδοση από την πρώτη μόλις μέρα. Είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», δήλωσε ο Μάκης Οικονόμου, Διευθύνων σύμβουλος της Specifar.

Σχετικά με την Teva

Η Teva Pharmaceutical Industries Ltd. ([NYSE]: TEVA) είναι μια κορυφαία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, η οποία παρέχει υψηλής ποιότητας λύσεις φροντίδας υγείας με επίκεντρο τον ασθενή, σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα. Με έδρα το Ισραήλ, η TEVA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γενοσήμων στον κόσμο. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 μόρια και παράγει ένα ευρύ φάσμα γενοσήμων φαρμάκων σχεδόν για κάθε θεραπευτική κατηγορία. Στα εξειδικευμένα φάρμακα η TEVA κατέχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε καινοτόμες θεραπείες για διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Αντιμετώπισης του Πόνου, καθώς και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων για το Αναπνευστικό Σύστημα. Η TEVA αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες ανάπτυξης τόσο γενοσήμων, όσο και πρωτοτύπων φαρμάκων μέσα από ένα ενοποιημένο Παγκόσμιο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί νέους τρόπους αντιμετώπισης των ανικανοποίητων αναγκών των ασθενών, συνδυάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης φαρμάκων με συσκευές, υπηρεσίες και τεχνολογίες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.tevapharm.com