Novartis: Συνεργασία με τη Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη

  • Ρούλα Τσουλέα
Novartis
Σε ριζική αλλαγή του τρόπου ανακάλυψης, ανάπτυξης και διάθεσης των φαρμάκων προχωρά η Novartis, συνεργαζόμενη με τη Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα σημαντικό βήμα αναπροσδιορισμού των φαρμάκων ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, η οποία εγκαινίασε το Εργαστήριο Καινοτομίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Στρατηγικός εταίρος της σε αυτό το εγχείρημα θα είναι η Microsoft, ως ειδική σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης των δεδομένων.

Το καινούριο εργαστήριο έχει ως στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, από την έρευνα έως τη διάθεση στην αγορά και να συνδράμει στην επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοινώθηκε, η Novartis και η Microsoft δεσμεύτηκαν για πολυετή προσπάθεια έρευνας κι ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή συμμαχία θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς στόχους:

  • Ενδυνάμωση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εργαστήριο θα έχει ως στόχο να καταστήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης διαθέσιμες σε όλους τους συνεργάτες της Novartis. Θα συνδυάζει τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων της Novartis με τις προηγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft. Στόχος θα είναι η δημιουργία νέων μοντέλων κι εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες των συνεργατών της εταιρείας, ώστε να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα προκλήσεων στην Ιατρική.
  • Εξερεύνηση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις  πλέον δύσκολες υπολογιστικές προκλήσεις στις βιολογικές επιστήμες. Η αρχή θα γίνει με τη Χημεία που βασίζεται σε παραγωγικά μοντέλα (generative chemistry). Επίσης με την κατάτμηση και ανάλυση εικόνων για έξυπνη και εξατομικευμένη παροχή θεραπειών και τη βελτιστοποίηση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σε κλίμακα.

Η Microsoft και η Novartis θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη και εφαρμογή των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς, καθώς και διαδικασιών που θα υποστηρίζουν μελλοντικά προγράμματα και στους δύο αυτούς τομείς.

Η συνολική επένδυση θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, τους εξειδικευμένους ειδικούς, τεχνολογία κι εργαλεία.

«Αναπροσδιορισμός των φαρμάκων»

Ο Vas Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis, ανέφερε: «Καθώς η Novartis συνεχίζει να εξελίσσεται σε μια απόλυτα εστιασμένη φαρμακευτική εταιρεία, τροφοδοτούμενη από προηγμένες πλατφόρμες θεραπειών και την επιστήμη των δεδομένων, συνεργασίες όπως αυτή θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε επιτυχώς στον στόχο μας και να αναπροσδιορίσουμε τα φάρμακα για να βελτιώσουμε και να παρατείνουμε τη ζωή των ασθενών.

»Συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση μας για την ανθρώπινη βιολογία και τα φάρμακα με την κορυφαία τεχνογνωσία της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτουμε κι αναπτύσσουμε φάρμακα».

Ο Satya Nadella, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, πρόσθεσε: «Η στρατηγική συνεργασία μας θα συνδυάσει την τεχνογνωσία της Novartis στις βιολογικές επιστήμες με τη δύναμη της Azure και της τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft. Από κοινού έχουμε ως στόχο να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των βιολογικών επιστημών σήμερα και να προσφέρουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους της υπαλλήλους της Novartis, ώστε να ανακαλύψουν νέες ιδέες, καθώς εργάζονται για την ανακάλυψη καινούριων φαρμάκων και για τη μείωση του κόστους για τους ασθενείς».

Δεδομένα και ψηφιακές τεχνολογίες της Novartis

H Novartis, ως κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία, εστιάζει στις προηγμένες θεραπείες και την επιστήμη των δεδομένων. Η εστίαση στα δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα που βοηθάει τη Novartis να πραγματοποιήσει αυτή τη φιλοδοξία.

Η επιστήμη των δεδομένων και οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν στην εταιρεία να αναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο καινοτομεί στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) και επικοινωνεί με ασθενείς και πελάτες, και να αυξήσει τη λειτουργική απόδοσή της.

Η Novartis επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες στον ψηφιακό τομέα:

  1. Κλιμάκωση 12 ψηφιακών εμβληματικών έργων: Οικοδόμηση ισχυρών θεμελίων και εκκίνηση του ψηφιακού μετασχηματισμού
  2. Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών: Διαμοιρασμός, εκμάθηση και απόκτηση ταλέντων.
  3. Ανάδειξη ως κορυφαίου εταίρου στο τεχνολογικό οικοσύστημα: Επικοινωνία της Novartis με εξωτερικούς εξειδικευμένους επιστήμονες
  4. Τολμηρές κινήσεις: Κατάκτηση της κορυφής μέσω μελλοντικών ρηξικέλευθων σεναρίων στην υγειονομική περίθαλψη, με ευρείας κλίμακας συμπράξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν