MSD: Στη μάχη κατά του κορωνοϊού με τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες

  • Ρούλα Τσουλέα
MSD
Οι πρωτοβουλίες αφορούν την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Τρεις νέες ερευνητικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία MSD.

Η πρώτη είναι η πρόθεση εξαγοράς της βιοτεχνολογικής εταιρείας Themis Bioscience. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσορυθμιστικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών. Χρησιμοποιεί την καινοτόμο πλατφόρμα μετάδοσης μέσω φορέα που βασίζεται στον ιό της ιλαράς.

Η τεχνολογία αυτή αρχικά αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, έναν διεθνούς εμβέλειας ευρωπαϊκό, ερευνητικό οργανισμό. Παραχωρήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στην Themis για την ανάπτυξη επιλεγμένων αντιϊικών θεραπειών.

Τον Μάρτιο, η Themis προσχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Pasteur και το Κέντρο Έρευνας Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων έναντι του νέου κορωνοϊού. Η συνεργασία αυτή υποστηρίζεται οικονομικά από τη Συμμαχία για την Ανάπτυξη Καινοτομιών Προετοιμασίας κατά των Επιδημιών (CEPI).

Η προτεινόμενη εξαγορά από την MSD ενισχύει την προϋπάρχουσα συνεργασία των δύο εταιρειών και θα επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβολίου. Το πειραματικό εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο της προ-κλινικής ανάπτυξης και οι κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εντός του 2020.

Συνεργασία με τον IAVI

Η δεύτερη πρωτοβουλία της MSD είναι η συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό IAVI. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων στο χώρο της υγείας.

Η συνεργασία στοχεύει στην κλινική ανάπτυξη ενός πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που βασίζεται στον ανασυνδυασμένο ιό της φυσαλιδώδους στοματίτιδας (rVSV). Η τεχνολογία αυτή απoτέλεσε τη βάση για το εμβόλιο της MSD ERVEBO κατά του ιού Έμπολα του Ζαϊρ. Το ERVEBO είναι το πρώτο rVSV εμβόλιο που εγκρίθηκε για χρήση σε ανθρώπους.

Η MSD υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας & Ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στα αρχικά στάδια αυτής της ερευνητικής προσπάθειας. Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε προκλινική φάση έρευνας. Οι κλινικές μελέτες αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2020.

Συμφωνία με Ridgeback Biotherapeutics

Η τρίτη πρωτοβουλία της MSD βασίζεται στη συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Ridgeback Biotherapeutics, για την επίσπευση της κλινικής ανάπτυξης της υποψήφιας αντιϊικής θεραπείας EIDD-2801. Πρόκειται για μία ερευνητική (πειραματική) θεραπεία που χορηγείται από το στόμα. Αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της αναπαραγωγής διαφόρων ιών RNA. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο νέος κορωνοϊός. Η ανάπτυξη της θεραπείας αυτής βρίσκεται στα αρχικά στάδια των κλινικών μελετών.

Εξειδίκευση στις ανακαλύψεις για τα λοιμώδη νοσήματα

Η MSD είναι μία εταιρεία που εξειδικεύεται στις ανακαλύψεις εμβολίων και φαρμάκων για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Kenneth C. Frazier. Και πρόσθεσε πως για να ηττηθεί ο νέος κορωνοϊός, απαιτείται παγκόσμια συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών.

Οι νέες πρωτοβουλίες «σηματοδοτούν την κορύφωση της άμεσης, επιμελούς και συντονισμένης προσπάθειάς μας να εντοπίσουμε ορισμένες από τις πλέον υποσχόμενες λύσεις για αυτή την παγκόσμια πρόκληση», πρόσθεσε. Και δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα εξασφαλίσει για όλες τις πρωτοβουλίες «τους πόρους, την προσοχή και την προσήλωση που απαιτεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19».

Τέλος επεσήμανε ότι η MSD σκοπεύει να καταστήσει κάθε εμβόλιο και φάρμακο που θα αναπτύξει ευρέως προσβάσιμο και προσιτό παγκοσμίως. Και κατέληξε λέγοντας πως «εργαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο το ταχύτερο δυνατόν».