Το μέλλον των εμβολίων και η επένδυση της GSK σε νέες τεχνολογικές πλατφόρμες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως εξηγεί ο δρ Giovanni Della Cioppa, Vice President, Head of Research & Development R&D Centre Italy, γιατρός με πολυετή εμπειρία ο οποίος ως επικεφαλής Κλινικής Έρευνας ηγήθηκε της ανάπτυξης πολυάριθμων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά της πανδημικής γρίπης H1N1 και των εμβολίων κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, "η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων είναι μεγάλη καθώς ο αντίκτυπος των μεταδοτικών ασθενειών παραμένει υψηλός, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι το 2015, ο συνολικός αριθμός θανάτων που προκλήθηκαν από μεταδοτικές ασθένειες, όπως διαρροϊκές ασθένειες, HIV/AIDS, φυματίωση, ελονοσία, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα και ebola, άγγιξε τα 7.500.000".

Το ισχύον χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνει 41 εγκεκριμένα εμβόλια που αφορούν τον εμβολιασμό σε όλα τα στάδια της ζωής (παιδική ηλικία, εφηβική ηλικία, ενήλικη ζωή και τρίτη ηλικία). Αλλά έχει αναπτύξει και εμβόλια ενάντια σε 22 από τις 30 νόσους που μπορούν αυτή τη στιγμή να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα διαθέτει 14 υπό ανάπτυξη, σε φάση 2, εμβόλια. Ενδεικτικά αναφέρονται το εμβόλιο ζωστήρα, XΑΠ, HIV, Ebola, Στρεπτόκοκκου Ομάδας B και φυματίωσης.

Προτεραιότητα των κέντρων Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, αποτελούν:

α. Η ενοποίηση του παιδιατρικού και εφηβικού χαρτοφυλακίου εμβολίων, β. η ολοκλήρωση του χαρτοφυλακίου εμβολίων για τους ηλικιωμένους, γ. η παροχή νέου χαρτοφυλακίου εμβολίων που θα αφορά τον μητρικό εμβολιασμό και δ. η ανακάλυψη και δημιουργία ανατρεπτικού, ως προς τα δεδομένα, χαρτοφυλακίου εμβολίων (ΧΑΠ, Πρωτεΐνες στρεπτόκοκκου, Ψευδομονάδα, Θεραπευτικό HBV).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παροχή του χαρτοφυλακίου μητρικού εμβολιασμού καθώς θα συμβάλει ουσιαστικά στην παροχή προστασίας σε  νεογνά, απέναντι σε ασθένειες, πριν καν αυτά γεννηθούν. Κάτι τέτοιο θα καθίσταται δυνατό καθώς θα εμβολιάζεται η εγκυμονούσα μητέρα, η οποία μπορεί να αναπτύξει αντιγόνα, σε αντίθεση με τα νεογνά τα οποία λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τους.

Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σκοπός ορισμένων υπό ανάπτυξη εμβολίων ο οποίος δεν έχει να κάνει με την πρόληψη της νόσου αλλά με την δραματική αλλαγή/βελτίωση της πορείας της νόσου, δεδομένου ότι το φυσικό ιστορικό πολλών χρόνιων ασθενειών επηρεάζεται αρνητικά από αλληλεπικαλυπτόμενες λοιμώξεις. Παράδειγμα της αλλαγής/βελτίωσης της νόσου αποτελεί η μείωση της συχνότητας και της έντασης των παροξύνσεων του άσθματος και της ΧΑΠ, καθώς και η προοδευτική φθορά της κυστικής ίνωσης.