«Μαζί στη ζωή»: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για το πολλαπλό μυέλωμα από τη Sanofi Ελλάδας

  • Ρούλα Τσουλέα
μυέλωμα
Δύο ταινίες μικρού μήκους αποτυπώνουν τη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων με πολλαπλό μυέλωμα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και την υποτροπή του.

Με δύο νέες ταινίες μικρού μήκους συνεχίζεται και εφέτος η εκστρατεία ενημέρωσης για το πολλαπλό μυέλωμα «Μαζί στη ζωή». Η εκστρατεία διεξάγεται από την βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας, στο πλαίσιο του Μαρτίου που είναι Μήνας Ενημέρωσης για τη νόσο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια και η ενίσχυση και υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών.

Το πρώτο μέρος της εκστρατείας εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2022 με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Είχε τίτλο «Πολλαπλό μυέλωμα – Μαζί στη ζωή» και ανέδειξε τον τρόπο διαχείρισης της νόσου από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Μέσω των πραγματικών μαρτυριών ενός ασθενούς, ενός φροντιστή, ενός γιατρού και ενός ψυχολόγου ανέδειξε επίσης τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις που διασφαλίζουν μακροχρόνια επιβίωση και καλή ποιότητα ζωής.

Ύστερα από την ευρέως θετική αποδοχή του ντοκιμαντέρ από την κοινότητα των ασθενών, η Sanofi προχώρησε εφέτος στη δημιουργία δύο νέων ταινιών μικρού μήκους. Οι ταινίες αποτυπώνουν τη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων με πολλαπλό μυέλωμα. Οι ασθενείς αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και την υποτροπή της νόσου, αντιστοίχως.

Μέσα από την αυθεντική απεικόνιση των καταστάσεων, οι ταινίες αποδίδουν με ρεαλισμό και ευαισθησία την επίπτωση της νόσου στην καθημερινότητα των ασθενών και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Σκιαγραφούνται επίσης τα συναισθήματα από το αρχικό σοκ της διάγνωσης, την αγωνία και την απογοήτευση, έως την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Δύσκολη διαδρομή

Κεντρικό ρόλο στις δύο ταινίες έχει ο γνωστός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Υποδύεται τον αιματολόγο ιατρό, ο οποίος παρακολουθεί τους ασθενείς. Τα μηνύματα που μεταφέρει στους ασθενείς και τους φροντιστές τους αποτελούν την ουσία της εκστρατείας ενημέρωσης. Αναφέρεται:

  • Στη νόσο
  • Στις προκλήσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει στη διάρκεια της αγωγής του
  • Στις προσαρμογές που πρέπει να κάνει στην καθημερινότητά του
  • Στην αισιοδοξία που προσφέρουν οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

«Η διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος και η θεραπευτική διαχείρισή του κατόπιν υποτροπής σηματοδοτούν την έναρξη μιας δύσκολης διαδρομής για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, με μεγάλο ψυχικό κόστος», δήλωσε η κυρία Ιωάννα Τσόκα, Country Communication Head Greece / Central & South Europe MCO Communication Business Partner της Sanofi.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Πολλαπλό μυέλωμα – Μαζί στη ζωή», μεταδίδουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πολλαπλό μυέλωμα, με την κατάλληλη υποστήριξη από τον γιατρό και τους φροντιστές τους».

μυέλωμα

Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως. Ετησίως καταγράφονται 160.000 νέα περιστατικά σε όλο τον κόσμο. Οι ασθενείς είναι συνήθως ηλικίας 65-74 ετών.

Η νόσος προκαλεί επίμονο πόνο στα οστά ή/και κατάγματα, κόπωση και επαναλαμβανόμενες ανεξήγητες λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία). Προκαλεί ακόμα διαταραχές του νευρικού συστήματος και δύσπνοια ή ένδειξη καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σοβαρή νόσος που μπορεί να επανεμφανιστεί. Ωστόσο, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπιστεί, περιορίζοντας ή, σε κάποιες περιπτώσεις, εξαλείφοντας τα συμπτώματά της. Υπάρχουν επίσης πολλές γραμμές άμυνας για την αντιμετώπιση των υποτροπών της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δύο ταινίες μικρού μήκους στο κανάλι Sanofi Greece στο YouTube.