Η Φαρμασέρβ-Λίλλυ γιόρτασε 100 χρόνια καινοτομίας στον διαβήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
Φαρμασέρβ-Λίλλυ
Εκατοντάδες επιστήμονες απ' όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον εορτασμό για την επέτειο των 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης και την έναρξη της ευρείας διάθεσής της στους ασθενείς.

Κάποτε, οι ζωές των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομες, αφού οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά γι’ αυτούς. Το 1921 όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν την ινσουλίνη, αλλάζοντας για πάντα τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη αυτή, η οποία έμελλε να είναι σωτήρια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος ωφελήθηκε από αυτήν ήταν ένα 14χρονο αγόρι, ο Leonard Thompson. Το 1922 ο Leonard έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε ινσουλίνη, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Φαρμασέρβ-Λίλλυ

Το 1922 ο Leonard Thompson έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο, που έλαβε ινσουλίνη για τη ρύθμιση του διαβήτη του

Λίγο αργότερα, η φαρμακευτική Lilly έγινε η πρώτη εταιρεία που προχώρησε στην μαζική παραγωγή και διάθεση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη Iletin άρχισε να διατίθεται το 1923. Μέχρι και το 1925, η Lilly είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης προσφέροντας ελπίδα για ζωή σε χιλιάδες πάσχοντες από διαβήτη.

Την επέτειο αυτή γιορτάζει φέτος η Φαρμασέρβ-Λίλλυ, τιμώντας ταυτοχρόνως και τη ζωή του Leonard Thompson. Ο εορτασμός φέρει τον τίτλο Leonard και δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Αφορά επίσης την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών στο διαβήτη στα χρόνια που ακολούθησαν.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία ενώθηκαν ψηφιακά Αθήνα & Θεσσαλονίκη και με live streaming όλη η Ελλάδα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες επιστήμονες Υγείας που ασχολούνται καθημερινά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ. Στην ομιλία του τόνισε την τεράστια σημασία της ανακάλυψης της ινσουλίνης και της ευρείας διάθεσής της για τη ζωή των ασθενών. Υπογράμμισε ακόμα τη διαχρονική δέσμευση της Φαρμασέρβ-Λίλλυ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διαχείριση της παγκόσμιας αυτής μάστιγας.

Φαρμασέρβ-Λίλλυ

Ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας–Ογκολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Προσφωνήσεις απηύθυναν ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Η Σωτηρία», πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Εκ μέρους των συλλόγων ασθενών, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και η κυρία Βασιλική Λούβαρη, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Τέσσερις θεματικές ενότητες

Η εκδήλωση αποτελείτο από τέσσερις θεματικές ενότητες με σκοπό οι 23 διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν ως ομιλητές και πρόεδροι να ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες στα 100 χρόνια εξελίξεων & καινοτομίας.

H πρώτη ενότητα αφορούσε το «Παρελθόν». Συμπεριλάμβανε παρουσίαση:

  • Των επιστημονικών ορόσημων που οδήγησαν στην ανακάλυψη της ινσουλίνης
  • Τις αλλαγές στις ζωές των ατόμων με διαβήτη πριν και μετά την κυκλοφορία της ινσουλίνης
  • Την περιγραφή των επιστημονικών επιτευγμάτων στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τον 20ο αιώνα

Η δεύτερη ενότητα εστιαζόταν στο «Παρόν». Έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις για:

  • Την τρέχουσα θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2
  • Την υπογλυκαιμία ως τροχοπέδη στην επίτευξη γλυκαιμικής ρύθμισης στο διαβήτη και τη διαχείρισή της
  • Τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπό το πρίσμα των μικρο- και μακροεπιπλοκών.

Η τρίτη ενότητα σχετιζόταν με το «Μέλλον». Αφορούσε:

  • Τη θεραπεία με ινσουλίνη και άλλες αντιδιαβητικές φαρμακευτικές θεραπείες
  • Την αντιμετώπιση του διαβήτη πέραν των φαρμακευτικών λύσεων
  • Τον ρόλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ στις θεραπευτικές εξελίξεις
  • Τις οικονομικές διαστάσεις της καινοτομίας στον διαβήτη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ενότητα που επιχείρησε να ανιχνεύσει «την επίδραση του διαβήτη στη ζωή, στις προσδοκίες αλλά και στην τέχνη».

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διαβήτη μέσω συνεντεύξεων ανέτρεξαν στα 100 αυτά χρόνια εξελίξεων και καινοτομίας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας.

Τρεις υποτροφίες

Ως επισφράγισμα της δέσμευσής τους να παρέχουν πρωτοποριακές προτάσεις που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών με διαβήτη, οι εκπρόσωποι της Φαρμασέρβ-Λίλλυ ανακοίνωσαν τη χορήγηση τριών υποτροφιών.

Τις υποτροπίες θα δίνει η Φαρμασέρβ-Λίλλυ για καθεμία από τις τρεις Επιστημονικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαβήτη:

  • Την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
  • Την Διαβητολογική Εταιρεία Β. Ελλάδος και
  • Την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Τα κριτήρια αξιολόγησης για την χορήγηση των υποτροφιών θα θέσουν οι ίδιες οι Επιστημονικές Εταιρείες, αλλά το θέμα θα είναι η καινοτομία στον διαβήτη.