CSL Behring – SAB Biotherapeutics: Συνεργασία για νέα θεραπεία για τη νόσο COVID-19

  • Ρούλα Τσουλέα
CSL Behring
Η θεραπεία θα τεθεί σε κλινική αξιολόγηση το καλοκαίρι. Είναι μία ανοσοθεραπεία που βασίζεται σε ανθρώπινα πολυκλωνικά αντισώματα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες CSL Behring και SAB Biotherapeutics ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για την ταχεία ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Η θεραπεία έχει την κωδική ονομασία SAB-185 και αναμένεται να τεθεί σε αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες στις αρχές του καλοκαιριού. Όπως ανακοίνωσε η CSL Behring, η υπό ανάπτυξη θεραπεία θα παραχθεί από την πλατφόρμα DiversitAb της SAB.

Η SAB εξειδικεύεται στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ανθρώπινων πολυκλωνικών αντισωμάτων, με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων βοοειδών. Με τη βοήθεια της Γενετικής Μηχανικής η εταιρεία θα παραγάγει ανθρώπινα αντισώματα που στοχεύουν ειδικά τον ιό SARS-CoV-2, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του. Αυτό θα επιτευχθεί χωρίς την ανάγκη δωρεάς πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Η προηγμένη αυτή τεχνολογία «καθιστά για πρώτη φορά δυνατή την αξιόπιστη, ευρείας κλίμακας παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας», υπογραμμίζει η CSL Behring στην ανακοίνωσή της.

Η νέα ανοσοθεραπεία «εμφανίζει την ίδια φυσική ανοσοαπόκριση στην καταπολέμηση της νόσου, όπως αυτή που εμφανίζουν οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης», προσθέτει.

Νέα, καινοτόμος λύση

«Η νόσος COVID-19 αποτελεί πρωτοφανή κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Bill Mezzanotte, MD, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης της CSL Behring. «Συνδυάζουμε τις κορυφαίες δυνατότητες που έχουμε στην Ανοσολογία και στην ανάπτυξη προϊόντων πλάσματος με εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση περισσότερων και ταχύτερων λύσεων. Σύντομα, η νέα πλατφόρμα παραγωγής ανοσοθεραπειών της SAB Biotherapeutics αναμένεται να  φέρει μια νέα, καινοτόμο λύση για την άμεση αντιμετώπιση της νόσου, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου πλάσματος».

Ο κ. Mezzanotte πρόσθεσε ότι η νέα θεραπεία προσδίδει «διαφορετική διάσταση» στην προσπάθεια για τη δημιουργία υπεράνοσης θεραπείας που θα προέρχεται από το πλάσμα. Η προσπάθεια αυτή άρχισε με την πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.

«Σε μελλοντικές πανδημίες, η πλατφόρμα που ανέπτυξε η SAB μπορεί να μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε ακόμη ταχύτερα στις ανάγκες των ασθενών», τόνισε.

Ανοσοθεραπείες υψηλής εξειδίκευσης

Από την πλευρά του, ο Eddie J. Sullivan, PhD, πρόεδρος και συνιδρυτής της SAB Biotherapeutics, επισήμανε ότι «οι ανοσοθεραπείες υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας ενισχύουν τη φυσική ανοσολογική απόκριση. Έτσι παρέχουν μια εξειδικευμένη λύση στον αγώνα κατά της πολυπλοκότητας, της ποικιλομορφίας και της μετάλλαξης μιας νόσου».

Και συνέχισε: «Η συνεργασία μας με την CSL Behring ενισχύει την αναπτυξιακή μας πορεία που στοχεύει στην ταχύτερη δημιουργία και διάθεση μιας νέας θεραπείας για τη νόσο COVID-19 και στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων δυνατοτήτων μας για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης. Έχουμε μια επιτυχημένη προκλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, MERS και SARS, με την δική μας πλατφόρμα παραγωγής αντισωμάτων. Εκτιμούμε ότι η συνεργασία με τη CSL Behring, έναν παγκόσμιο ηγέτη στις βιοθεραπείες, θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη μιας ανοσοθεραπείας κατά της νόσου COVID-19 και θα διαμορφώσει το πλαίσιο για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων στο μέλλον».

Η CSL Behring συμμετέχει στη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος που άρχισε από τη SAB. Στόχος είναι οι δύο εταιρείες να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό στην ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Χρηματοδότηση

Η SAB έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω σύμβασης με την αμερικανική Υπηρεσία Χημικής, Βιολογικής, Ακτινολογικής και Πυρηνικής Άμυνας (JPEO – CBRND) και την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA). Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ολοκλήρωση των προκλινικών μελετών και των μελετών για την βιομηχανική παραγωγή της νέας υποψήφιας θεραπείας.

Στη συνέχεια, η CSL Behring θα διαθέσει την τεχνογνωσία και τους πόρους της στους τομείς:

  • Των κλινικών μελετών
  • Της κανονιστικής συμμόρφωσης
  • Της βιομηχανικής παραγωγής
  • Του εφοδιασμού βιοθεραπειών

Ο στόχος είναι να διατεθεί στην αγορά η νέα θεραπεία το συντομότερο δυνατό, υπό όρους που θα συμφωνηθούν με την SAB.

Νωρίτερα εφέτος οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει τη συνεργασία τους για την αξιοποίηση της τεχνολογικής πλατφόρμας DiversitAb της SAB για την παραγωγή ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης G (IgG) και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση πολύπλοκων αυτοάνοσων, μολυσματικών και ιδιοπαθών ασθενειών.