Bayer: Στόχος το «Top 10» της παγκόσμιας Ογκολογίας μέχρι το 2030

  • Ρούλα Τσουλέα
Bayer
Η ανάπτυξη του Τομέα Ογκολογίας της Bayer είναι ραγδαία. Με αιχμή τον καρκίνο του προστάτη όπου ήδη θεωρείται ηγέτιδα, επεκτείνει την παρουσία της στον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε άλλες μορφές της νόσου. Την τελευταία πενταετία διπλασίασε το χαρτοφυλάκιο των αντινεοπλασματικών θεραπειών της και πλέον διαθέτει έξι καινοτόμες θεραπείες για δέκα ενδείξεις.

Η Bayer δημιουργεί μία υπερδύναμη στην Ογκολογία. Ο γερμανικός κολοσσός έχει θέσει ως στόχο να μετατραπεί έως το 2030 σε μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου στον τομέα αυτό. Για να τον εκπληρώσει επενδύει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο προϋπολογισμό της στην Έρευνα & Ανάπτυξη, ενώ θέτει ως προτεραιότητα τις καινοτόμες ιδέες και την κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας συμπεριλαμβάνει από εξαγορές πρωτοποριακής ιατρικής τεχνολογίας και δημιουργία υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογίας στις ΗΠΑ έως εντατικές μελέτες νέων αλλά και ήδη εγκεκριμένων φαρμάκων, με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλές μορφές καρκίνου.

Η ανάπτυξη του Τομέα Ογκολογίας της Bayer είναι ραγδαία. Με αιχμή τον καρκίνο του προστάτη όπου ήδη θεωρείται ηγέτιδα, επεκτείνει την παρουσία της και στον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον οποίο έχει κυκλοφορήσει νέο φάρμακο.

Συνολικά, την τελευταία πενταετία διπλασίασε το χαρτοφυλάκιο των αντινεοπλασματικών θεραπειών της. Πλέον διαθέτει στους ογκολογικούς ασθενείς έξι καινοτόμες θεραπείες που έχουν συνολικώς δέκα ενδείξεις. Επιπλέον, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται νέες θεραπείες για τις κακοήθεις νεοπλασίες:

  • Του μαστού
  • Της ουροδόχου κύστεως
  • Του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
  • Της κεφαλής & τραχήλου
  • Του στομάχου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής

Οι θεραπείες αυτές στοχεύουν σε νέους μηχανισμούς και έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη

Η πρόοδος στην Ογκολογία ήταν καταιγιστική την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο η συνολική επιβάρυνση ασθενών από τον καρκίνο όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξάνεται διαρκώς. Το 2020 διαγνώσθηκαν παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Ο αντίστοιχος αριθμός έως το 2030 αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 25%.

Η στρατηγική προσέγγιση της Bayer στην Ογκολογία εστιάζεται στις παθολογικές περιπτώσεις με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μη μεταστατικός ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη (μμΕΚΠ). O καρκίνος αυτός εξακολουθεί να περιορίζεται στην περιοχή του προστάτη και δεν ανταποκρίνεται πλέον στην ορμονική θεραπεία. Οι άνδρες που πάσχουν από αυτόν διατηρούν συνήθως την καθημερινότητά τους και δεν έχουν συμπτώματα.  Ωστόσο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών αναπτύσσουν μεταστάσεις εντός δύο ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Το χαρτοφυλάκιο της Bayer συμπεριλαμβάνει δύο σκευάσματα που βρίσκονται ήδη στην αγορά (τη  δαρολουταμίδη και το διχλωριούχο ράδιο-223), για τη θεραπεία του μη μεταστατικού και του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη. Και τα δύο, όμως, αξιολογούνται σε πρόσθετες μελέτες για επιπλέον δράσεις εναντίον της νόσου.

Οι έρευνες της Bayer επικεντρώνονται στο πώς θα ικανοποιήσει καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Επιθυμία της είναι η ανάπτυξη θεραπειών που θα τους επιτρέπουν να συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, αλλά ταυτοχρόνως θα παρατείνουν και θα βελτιώσουν τη ζωή τους σε διάφορα στάδια της νόσου.

Η καινοτομία στο επίκεντρο

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται και αρκετά άλλα φάρμακα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται μια μοναδική θεραπεία που χρησιμοποιεί ραδιενεργά άλφα-σωματίδια για να αποδυναμώσει το DNA των καρκινικών κυττάρων και να τα οδηγήσει στον κυτταρικό θάνατο.

Η Bayer μελετά μία νέα ομάδα στοχευμένων άλφα-ραδιοφαρμάκων, τα οποία ενώνουν ένα άλφα-ραδιοϊσότοπο με στοχευμένα μόρια (λ.χ. μονοκλωνικά αντισώματα ή μόρια χαμηλού μοριακού βάρους). Αυτά τα στοχευμένα σύμπλεκα ραδιονουκλεϊδίων (TRCs) είναι σχεδιασμένα να αναγνωρίζουν ορισμένα αντιγόνα των καρκινικών κυττάρων ή άλλους στόχους που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους. Μόλις τα εντοπίσουν, διοχετεύουν την ακτινοβολία τους στο μικροπεριβάλλον του καρκινικού όγκου, καταστρέφοντάς τον. Ταυτοχρόνως, όμως, μειώνεται ο αντίκτυπος στους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

«Η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Bayer. Η στρατηγική μας εστίαση στην Ογκολογία βασίζεται σε επιστημονικές πλατφόρμες, που μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνητικά διαφορά για τους ασθενείς με καρκίνο», τονίζει ο κος Θοδωρής Τσιχριτζής, Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Bayer Ελλάς. «Με σημαντικές επενδύσεις στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας, καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη, δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους και οδούς που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος».

Η εταιρεία διαθέτει το πάθος και την αποφασιστικότητα που απαιτούνται προκειμένου να αναπτύξει νέα φάρμακα τα οποία βοηθούν τους ογκολογικούς ασθενείς να ζουν περισσότερο και καλύτερα.

Νέο ερευνητικό κέντρο

Τη δέσμευση της εταιρείας στην Ογκολογία ακριβείας καταδεικνύει και η δημιουργία του νέου Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας της Bayer. Το Κέντρο δημιουργήθηκε εκεί όπου κτυπά η καρδιά της ογκολογικής έρευνας: στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Το Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας στεγάζεται στην περιοχή Κέιμπριτζ. Με περισσότερα από 20 νοσοκομεία, 200 ιατρικούς ερευνητικούς οργανισμούς και 3.000 εταιρείες επιστημών ζωής και βιοτεχνολογίας, η περιοχή αυτή είναι η έδρα της επιστημονικής ανακάλυψης και πρωτοπορίας.

Σε αυτήν ακριβώς την περιοχή επένδυσε η Bayer 140 εκατομμύρια δολάρια, για να δημιουργήσει ένα κτήριο συνολικής έκτασης σχεδόν 5.800 τετραγωνικών μέτρων που στεγάζει ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο Μοριακής Ογκολογίας Ακριβείας. Το Κέντρο είναι εξοπλισμένο με εργαστήρια και πλατφόρμες προηγμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, απασχολεί σχεδόν 150 επιστήμονες οι οποίοι επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των αντικαρκινικών θεραπειών του μέλλοντος.

Το Κέντρο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Bayer με εσωτερικούς συνεργάτες (όπως τις εταιρείες BlueRock Therapeutics, Asklepios BioPharmaceutical και Vividion Therapeutics), αλλά και με εξωτερικούς.

Για την ταχύτερη ανάπτυξη ογκολογικών φαρμάκων, η Bayer έχει δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες έρευνας με κορυφαίους επιστημονικούς εταίρους στη Βοστώνη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (Mass General).

«Το νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας της Bayer στην πλατεία Kendall είναι μέρος της στρατηγικής μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής ανακάλυψης και της πρωτοποριακής καινοτομίας για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των ασθενών», δηλώνει ο κος Stefan Oelrich, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Τομέα Φαρμάκων της Bayer. «Αυτό το  μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας θα υποστηρίξει τις ομάδες μας στη δημιουργία πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων για τους ασθενείς».