Bayer Ελλάς: Στήριξη της κοινωνικής καινοτομίας και του Fireathon

  • Ρούλα Τσουλέα
Bayer Ελλάς
H εταιρεία Bayer Ελλάς στήριξε τον μαραθώνιο καινοτομίας Fireathon, σκοπός του οποίου ήταν η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας.

Κοινωνικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας, στήριξε η εταιρεία Bayer Ελλάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως ανακοίνωσε, μέσω του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητάς της αποφάσισε να συνεργαστεί με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Science Communication (SciCo) και Science For You (SciFY).

Οι δύο οργανισμοί διοργάνωσαν τον μαραθώνιο Fireathon. Σκοπός του ήταν η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών και η παρουσίαση πρωτοτύπων. Η Bayer Ελλάς αποφάσισε να στηρίξει χορηγικά την πρωτοβουλία αυτή.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο αρχικό κάλεσμα ήταν άμεση. Συνολικά 65 άνθρωποι,  άγνωστοι μεταξύ τους, συνεργάστηκαν για ένα μήνα αναπτύσσοντας τις προτάσεις τους.

Οι ιδέες που προκρίθηκαν προχώρησαν στον μαραθώνιο που άρχισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Έπειτα από τρεις ημέρες, πολυάριθμές γραμμές κώδικα, αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και διαφορετικών διασυνδεδεμένων πηγών, αλλά και γνώσης και εμπειρίας από παραδείγματα άλλων χωρών, οι ομάδες κατάφεραν να κατασκευάσουν 6 πρωτότυπα.

Τα πρωτότυπα αυτά αφορούσαν σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των πολιτών, η πρόβλεψη και η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και η αντιμετώπιση περιστατικών σε πραγματικό χρόνο.

Η αρχή ήταν απροσδόκητα καλή, αλλά ήταν προφανές πως ενώ το Fireathon μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω μόνο με σημαντική οικονομική και οργανωτική στήριξη. Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή η Bayer Ελλάς αποφάσισε να σταθεί όχι μόνο αρωγός της προσπάθειας, αλλά και συνοδοιπόρος της.

Προστασία σε ολόκληρες περιοχές

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Βayer Ελλάς, κα Σόνια Μουσαβερέ δήλωσε σχετικά: «H Bayer έχει δεσμευτεί να στηρίζει κάθε καινοτόμο προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία που δημιουργεί λύσεις ικανές να αλλάξουν την ζωή μας και να αποτελέσουν κίνητρο σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους ή εταιρείες να κάνουν πράξη την ιδέα τους».

Και συνέχισε: «Στο άκουσμα της πρωτοβουλίας του Fireathon η BayerΕλλάς διέκρινε όχι μόνο δύο φορείς που εργάζονται εντατικά για τη διάδοση της καινοτομίας, αλλά και για την υποστήριξη των ιδεών που έχουν τη δυναμική να δώσουν λύσεις και να φέρουν την αλλαγή. Πόσο μάλλον να προστατέψουν ολόκληρες περιοχές και να σώσουν την ανθρώπινη ζωή.

»Έτσι επιλέξαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια και να είμαστε δίπλα στις ομάδες εκείνες που θα δώσουν πνοή στο όραμά τους. Σήμερα ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης»

Από την πλευρά της SciCo, ο Γενικός Διευθυντής κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, το κάλεσμα μας προς την κοινωνία των πολιτών για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα των πυρκαγιών, βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τη Bayer Ελλάς, μια μεγάλη εταιρεία με ενδιαφέρον προς την κοινωνία. Το Fireathon αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα «citizen science» στην Ελλάδα και ελπίζουμε να εμπνεύσει τους πολίτες σε περισσότερα».

Δεύτερη φάση

«Πέρυσι τέτοια εποχή, μετά την καταστροφή στο Μάτι, διοργανώσαμε με τη SciCo το πρώτο Fireathon παρέχοντας καθοδήγηση σε ομάδες πολιτών που θέλησαν να καινοτομήσουν για να βοηθήσουν πρακτικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι ομάδες συζήτησαν, δούλεψαν, έδειξαν τα πρώτα τους αποτελέσματα και κατάλαβαν καλύτερα τις επόμενες προκλήσεις.

»Έτσι, SciCo και SciFY δεν σταματήσαμε. Συνεχίσαμε επίμονα να αναζητούμε στήριξη για να μπορέσουμε να εξελίξουμε τις λύσεις και να τις μετατρέψουμε σε πρακτικά αξιοποιήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία. Η Bayer Ελλάς ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση, υποστηρίζοντας το πρωτοποριακό αυτό project κοινωνικής καινοτομίας», συμπλήρωσε ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing and Social Impact Manager της SciFY.

Η δεύτερη φάση του Fireathon επικεντρώνεται στη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης λύσης διαθέσιμης σε όλους, που θα αξιοποιηθεί στην πράξη. Έτσι θα αποδείξει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο «πως οι πολίτες με συνεργασία και κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις, να καινοτομήσουν και να φέρουν αλλαγές. Κάτι που συχνά ξεχνάμε», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Συμμετοχική διαδικασία

Οι λύσεις θα αναπτυχθούν συμμετοχικά. Γι’ αυτό το Fireathon στους επόμενους 9 μήνες θα φέρει στο ίδιο τραπέζι:

  • Φορείς και Δήμους που κάθε χρόνο πλήττονται από πυρκαγιές
  • Την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία
  • Ομάδες εθελοντών
  • Ειδικούς επιστήμονες και όσους περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες προθυμοποιηθούν να προσφέρουν την κατάρτισή τους

Αυτό θα γίνει προκειμένου οι ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες, να συνδιαμορφωθούν πρακτικές και να προκύψουν  αξιοποιήσιμες λύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να μάθετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fireathon.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν