AstraZeneca: 30 χρόνια προσφοράς στον Έλληνα ασθενή

  • Ρούλα Τσουλέα
AstraZeneca
Ορόσημο αποτελεί η εφετινή χρονιά για την βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Ελλάδος, η οποία γιορτάζει τη συμπλήρωση των 30 ετών λειτουργίας της.

Τριάντα χρόνια παρουσίας στην χώρα μας συμπλήρωσε εφέτος η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Ελλάδος. Στο διάστημα αυτό βοήθησε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους, προσφέροντάς τους δεκάδες διαφορετικά φάρμακα που το καθένα από αυτά έκανε τη διαφορά στην εποχή του.

Σήμερα, η προσφορά της συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στη διάθεση των ασθενών βρίσκονται καινοτόμα φάρμακα, τα οποία έχουν καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση:

  • Αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, μεταβολικών και ογκολογικών παθήσεων
  • Νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος και του πεπτικού

Μέσα στην επόμενη τετραετία, εξ άλλου, αναμένονται άλλες 10 καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν σε 21 διαφορετικές ενδείξεις.

Οι νέες θεραπείες αποτελούν προϊόν της μακροχρόνιας επένδυσης που έχει κάνει η AstraZeneca στην ιατρική έρευνα και στις κλινικές μελέτες. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, νεφρικές, μεταβολικές και ογκολογικές παθήσεις. Και πολλές από τις κλινικές μελέτες της διεξάγονται από Έλληνες επιστήμονες, σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία χρηματοδότησε 28 κλινικές μελέτες, σε συνεργασία με 450 ερευνητές. Μόνο για το έτος 2018 η AstraZeneca Ελλάδος επένδυσε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Καινοτομία, αξιοπιστία και υπευθυνότητα

Η καινοτομία αποτελεί άλλωστε έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της εταιρείας. Είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη και αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Η καινοτομία μαζί με την αξιοπιστία και την υπευθυνότητα βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Αδιάψευστος μάρτυρας της αξιοπιστίας της AstraZeneca είναι το γεγονός ότι οι δράσεις της αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και έγκαιρης πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες. Για τον σκοπό αυτό εκπονεί:

  • 3 Προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης (υπό έγκριση βρίσκονται ακόμα 3)
  • Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασθενών με Διαβήτη τύπου 2
  • Προγράμματα Ελέγχου Μεταλλάξεων για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και των ωοθηκών, από τα οποία έχουν ωφεληθεί χιλιάδες Έλληνες.

Προτεραιότητα της εταιρείας είναι να φθάνουν τα προϊόντα της σε όσους τα έχουν ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει και εγκαθίδρυση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα και την θεραπεία των ασθενών.  Για τον λόγο αυτό, η AstraZeneca Ελλάδος επενδύει σημαντικά και σε δράσεις συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ενώ συνεργάζεται με νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μία κοινωνική υπεύθυνη εταιρεία

Ταυτοχρόνως, η AstraZeneca είναι μία κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, η οποία σπεύδει να καλύψει τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, όταν υπάρχει ανάγκη. Η κοινωνική υπευθυνότητά της καλύπτει αληθινές ανάγκες, καθώς:

  • Προχωρά σε δωρεές φαρμακευτικών σκευασμάτων για την ανακούφιση ανθρώπων που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές
  • Υποστηρίζει το έργο κοινωφελών, μη κυβερνητικών οργανισμών, μέσω εθελοντικής εργασίας και προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης ή υλικού εξοπλισμού.
  • Επιχορηγεί διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών σε οικονομική αδυναμία
  • Υλοποιεί δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα.
  • Προσπαθεί να μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, εντάσσοντας την ανακύκλωση και την υιοθέτηση «πράσινων» τακτικών στην καθημερινότητά της

Οι πιο πρόσφατες από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι:

  • Πριν από λίγες εβδομάδες η δωρεά εξοπλισμού γραφείου σε 30 οργανισμούς-μέλη του δικτύου ΔΕΣΜΟΣ
  • Πιο πρόσφατα ακόμα η έναρξη του τετραετούς προγράμματος «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις». Το πρόγραμμα άρχισε με την απομάκρυνση 450 κιλών απορριμμάτων από πέντε ακτές της χώρας μας.

Η δυναμική της εταιρείας

Αδιάψευστος μάρτυρας της σημαντικής συμβολής της AstraZeneca στη βελτίωση της υγείας των πολιτών είναι και οι αλλεπάλληλες βραβεύσεις της (π.χ. έλαβε τρία βραβεία Prix Galien τα τελευταία χρόνια). Επιπροσθέτως, τα οικονομικά δεδομένα της καταδεικνύουν τη σημαντική συμβολή της στη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος Υγείας και της εγχώριας οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2018 οι Έλληνες ασθενείς χρησιμοποίησαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων της εταιρείας. Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 125 εκατομμύρια ευρώ, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο σύστημα υγείας ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους, στα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι και στο υπερσύγχρονο Κέντρο Διανομής Φαρμάκων στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ έχει κατορθώσει να δημιουργήσει για όλους τους εργαζόμενους ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, βάσει των αρχών της εργασιακής στρατηγικής iWORK ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στα μελλοντικά σχέδιά της συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης με διευρυμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών, καθώς και η συνέχιση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και εξατομικευμένων θεραπειών.