Astellas: Εκστρατεία «Τηρούμε τις αποστάσεις, αλλά όχι από τον γιατρό μας»

  • Ρούλα Τσουλέα
Astellas
Η εκστρατεία αφορά τον καρκίνο του προστάτη. Πραγματοποιείται με αφορμή την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Οι κίνδυνοι από τις αναβολές στην επανεξέταση και τη θεραπεία.

«Τηρούμε αποστάσεις, αλλά όχι από τον γιατρό μας» είναι το κεντρικό μήνυμα ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η εταιρεία Astellas Ελλάδος. Στόχος της εκστρατείας είναι η παρότρυνση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη να επισκέπτονται τους εξειδικευμένους ιατρούς και να συνεχίζουν με συνέπεια την παρακολούθηση και τη θεραπεία τους.

Όπως αναφέρει η Astellas Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, η ανάγκη για ενημέρωση και ο τακτικός έλεγχος κρίνονται απαραίτητα. Οι ασθενείς δεν πρέπει να κρατούν αποστάσεις από τους γιατρούς τους. Αντιθέτως, σε συνεργασία μαζί τους πρέπει να συνεχίσουν να  υποβάλλονται στην απαιτούμενη θεραπεία και να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Είναι επίσης η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η συχνότητά του είναι ιδιαιτέρως υψηλή στις ανεπτυγμένες χώρες, εξαιτίας του υψηλότερου προσδόκιμου επιβιώσεως των ανδρών.

Υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται σε έναν στους οκτώ άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό κατά κανόνα συμβαίνει μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο κίνδυνος αναπτύξεώς του αυξάνεται εκθετικά προϊούσης της ηλικίας.

Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, πρακτικά όλοι οι ασθενείς φθάνουν στο ορόσημο της πενταετούς επιβίωσης, που σηματοδοτεί την ίαση. Όταν όμως ο καρκίνος του προστάτη διαγνωσθεί σε μεταστατικό στάδιο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 30%.

Αυξημένος κίνδυνος υποτροπής

Λόγω της πανδημίας COVID-19 η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία εξέδωσε συστάσεις για την προτεραιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων. Βάσει των οδηγιών αυτών, πολλοί ασθενείς με καρκίνο του προστάτη  ανήκουν σε ομάδες ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου υποτροπής και θανάτου. Επομένως, η θεραπεία τους δεν πρέπει να καθυστερεί.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία, ο κ. Χαράλαμπος Ναρδής, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas τόνισε σχετικά: «Πρωταρχικός μας στόχος στην Astellas, είναι να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσω καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών. Με την εκστρατεία «Τηρούμε αποστάσεις, αλλά όχι από τον γιατρό μας», θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πάσχοντες να μην αυτοπεριορίζονται. Πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους, ο οποίος θα προσφέρει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και θεραπευτική λύση, για να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά».