Τέτανος*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Ο τέτανος είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε ένα μικρόβιο, το κλωστηρίδιο του τέτανου,το οποίο παράγει την νευροτοξίνη Τετανοσπασμίνη και βρίσκεται άφθονο στο έδαφος, την σκόνη και τις κοπριές .

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η νόσος οφείλετε στα κλωστηρίδια του τέτανου. Τα παραπάνω μικρόβια προέρχονται από το έντερο των αλόγων , άλλων ζωών καθώς και του ανθρώπου. Η μόλυνση γίνεται κυρίως με τραυματισμό και ρύπανση του τραύματος (βρώμικο τραύμα) . Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα κλειστά τραύματα από καρφιά, από δαγκώματα ή γρατζουνιές από ζώα κ.ά.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η μόλυνση γίνεται κυρίως με τον τραυματισμό και αφορά όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται, μετά από χρόνο επώασης 1 ημέρας – έως τις 3 εβδομάδες και είναι η σύσπαση ομάδων μυών και ειδικά των σκελετικών μυών, όπως της γνάθου ,των μασητήρων, του προσώπου (σαρδώνειο γέλιο), και των αναπνευστικών μυών. Ο πυρετός, ο σπασμός των αναπνευστικών μυών, οι σπασμοί στον αυχένα και οι κυκλοφορικές διαταραχές αποτελούν σημεία επιβάρυνσης .

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα βρώμικα και κλειστά τραύματα.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Οι πιθανότητες θανάτου, εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η λοίμωξη είναι μεγάλες .

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Ο χειρουργικός καθαρισμός του τραύματος, τα αντιβιοτικά, ο αντιτετανικός ορός (Serun Antitetanique, SAT), η απομόνωση του αρρώστου σε ήσυχο , και σκοτεινό δωμάτιο και η αντισπασμωδική αγωγή (διαζεπάμη ,παραλδεύδη ) είναι η άμεση θεραπευτική προσέγγιση.

 

Σε βαριές καταστάσεις συνιστάται εντατική νοσηλεία με παρεντερική χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών, καθώς και χρήση γενικών αναισθητικών και ανθρώπινης αντιτετανικής ανοσοσφαιρίνης.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του πάσχοντος, όσο βαριά τα αρχικά συμπτώματα και όσο αργότερα αρχίσει η θεραπεία, τόσο βαρύτερη είναι η πρόγνωση.

 

Στις ελαφρές περιπτώσεις η νόσος υποχωρεί σιγά- σιγά μετά από μερικές εβδομάδες . Στις βαριές περιπτώσεις ο θάνατος επέρχεται στις πρώτες 10 ημέρες.

 

Το αντιτετανικό εμβόλιο(Θεωρητικά η διάρκεια δράσης των νέων εμβολίων είναι τα 10 χρόνια) είναι βασικό εμβόλιο, πρέπει δε να επαναλαμβάνετε ανά δεκαετία. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, όλα τα παιδιά εμβολιάζονται κατά του τετάνου σε μικρή ηλικία, μέσω του τριπλού εμβολίου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η νόσηση δεν αφήνει ανοσία (αν έχετε περάσει τέτανο στο παρελθόν, δεν σημαίνει οτι έχετε αναπτύξει ανοσία, γιαυτό κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με το κλωστηρίδιο του τέτανου θα πρέπει να ακολουθήσετε τη θεραπέια σαν να είναι η πρώτη φορά).

 

 

Μιχαηλίδης Εμμανουήλ, Παθολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν