Στένωση ουρήθρας*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Από την ουροδόχο κύστη μέσω του ανατομικού στοιχείου ουρήθρα εξέρχονται τα ούρα κατά τη διάρκεια της ούρησης. Η ουρήθρα ως σωλήνας είναι δυνατόν να παρουσιάσει κάποιο στένωμα με αποτέλεσμα να δημιουργεί δυσκολία στη διαδικασία της ούρησης.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τραυματικά αίτια στην περιοχή της ουρήθρας όπως, και φλεγμονές τοπικές είναι δυνατό να δημιουργήσουν στένωση της ουρήθρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα κληρονομικής προδιάθεσης για την παραπάνω κατάσταση (συγγενής στένωση)

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η στένωση της ουρήθρας είναι λιγότερο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα του μικρού μήκους ουρήθρας που έχουν οι γυναίκες σε σχέση με το μεγάλο μήκος στο ανδρικό φύλο. Επίσης στους άντρες η υπερπλασία του προστάτη είναι δυνατόν να δημιουργήσει στένωση της ουρήθρας. 

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα από την στένωση της ουρήθρας έχουν άμεση σχέση με το φαινόμενο της ούρησης. Δυσχέρεια στην ούρηση, ελάττωση της ροής και ακτίνας των ούρων, συχνοουρία – ακράτεια – δυσουρία (πόνος στην ούρηση), πόνος στην ηβική περιοχή και αιματηρά ούρα είναι διάφορα συμπτώματα που έχουν άμεση σχέση με την στένωση της ουθήθρας.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως η κυστεοσκόπηση, η ουρηθρογραφία και η ουρομετρία είναι βασικές για την εκτίμηση της κατάστασης. Μικροβιολογικές εξετάσεις και ουρολογικές εξετάσεις συμπληρώνουν τη διαδιακασία διάγνωσης της παραπάνω πάθησης.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η επίσχεση (αδυναμία ούρησης) είναι η βασικότερη επιπλοκή. Φλεγμονές τοπικά και ουρολοιμώξεις είναι δυνατόν να ακολουθούν τη στένωση της ουρήθρας.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η αποκατάσταση του μηχανισμού της ούρησης πρέπει να είναι άμεση είτε αυτό πρέπει να γίνει με καθετηριασμό ή κυστεοσκόπηση. Τεχνικές όπως η διαστολή της ουρήθρας (ουρηθροπλαστική και άλλες) είναι δυνατόν να ακολουθήσουν την επείγουσα διάνοιξη αυτής. Σε περιπτώσεις αδυναμίας άμεσης επέμβασης υπερηβικός καθετηριασμός πραγματοποιείται για την εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Κακώσεις στην περιοχή της ουρήθρας μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στένωσης σε αυτή. Πρέπει να υπάρχει προσοχή κατά τη διάρκεια της συνουσίας (σεξουαλική επαφή), να μην υπάρχει τραυματισμός της ουρήθρας (κυρίως στους άντρες).

 

Αρχοντάκης Αθανάσιος, Ουρολόγος

Μιχαηλίδης Εμμανουήλ, Παθολόγος 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν