Στένωση αορτικής βαλβίδος*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Η εναπόθεση ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα προκαλεί την στένωσή της.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Συγγενής στένωση

Σε ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 30 ετών η πάθηση είναι συνήθως συγγενής και οφείλεται στην παρουσία δίπτυχης αορτικής βαλβίδας, συνδυαζόμενης με μικρό αορτικό δακτύλιο ή (σπανίως) μονόπτυχης αορτικής βαλβίδας.

 

Εκφυλιστική στένωση

Στην πλειονότητα των ασθενών η κύρια αιτία είναι η προοδευτική ασβέστωση και ίνωση των βαλβιδικών πτυχών λόγω της ελαττωμένης αντοχής της εν λόγω βαλβίδας στη μηχανική καταπόνηση της βαλβίδας κυρίως με την πάροδο των ετών.

 

Παράγοντες κινδύνου για την εναπόθεση ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα με την πάροδο της ηλικίας θεωρούνται η υπερχοληστερολαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος και προηγηθείσα λοίμωξη από χλαμύδια.

 

Ρευματική στένωση

Συμβαίνει ή λόγω εκτεταμένης συγκόλλησης ή λόγω δευτερογενούς εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου λόγω ρευματικού πυρετού

 


Επιδημιολογικά στοιχεία


Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή επίκτητη ασθένεια της καρδιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 4,6% των ενηλίκων μεγαλύτερων των 75 ετών πάσχει από στένωση αορτικής βαλβίδας.

 

Σημαντικό είναι ότι η συχνότητα μιας βαλβιδοπάθειας σε κάθε χώρα εξαρτάται από το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων της καθώς και από τη μέση επιβίωση του πληθυσμού της.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα


Η στένωση αορτής εμφανίζεται με την χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων:

  • δύσπνοια,
  • στηθάγχη,
  • συγκοπτικά επεισόδια

 

Δύσπνοια: Οφείλεται σε αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια. Στην αρχή παρουσιάζεται στην κόπωση, και μετά στην ηρεμία. Όταν είναι σοβαρή η δύσπνοια μπορεί να εκδηλωθεί σαν οξύ πνευμονικό οίδημα. Η εμφάνιση της μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης στα 2 έτη.

 

Στηθάγχη: Η στηθάγχη είναι το συχνότερο σύμπτωμα και η εμφάνιση της μειώνει την επιβίωση στα 5 έτη

 

Συγκοπτικά επεισόδια: Οι συγκοπτικές κρίσεις εμφανίζονται κατά ή μετά την προσπάθεια και οφείλονται σε πτώση της καρδιακής παροχής ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Από το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς καθώς και:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα: υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και διαταραχές της κολποκοιλιακής και ενδοκοιλιακής αγωγιμότητας
  • Ακτινογραφία θώρακα: φυσιολογικά ευρήματα στα αρχικά στάδια της πάθησης
  • Yπερηχοκαρδιογράφημα: Συνήθη ευρήματα αποτελούν η πάχυνση, η ασβέστωση, η ελάττωση της κινητικότητας και η περιορισμένη διάνοιξη των αορτικών πτυχών.
  • Kαρδιακός καθετηριασμός και στεφανιαία αρτηριογραφία: πρέπει να διενεργούνται:

 

α) Στους ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία

νόσο (στηθάγχη, ένας ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή αντικειμενικά ευρήματα μυοκαρδιακής ισχαιμίας), που πρόκειται να υποβληθούν σε αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας

 

β) Για την εκτίμηση της βαρύτητας της στένωσης της αορτικής βαλβίδας στους ασθενείς με ασυμφωνία μεταξύ των αναίμακτων διαγνωστικών εξετάσεων και των κλινικών εκδηλώσεων ή όταν οι αναίμακτες εξετάσεις είναι μη διαγνωστικές και

 

γ) Σε άνδρες ηλικίας 35 ετών ή μεγαλύτερης ή προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 35 ετών ή μεγαλύτερες με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στη βαλβίδα.

 


Ποιες είναι οι επιπλοκές


  • η συγκεντρική υπερτροφία της αριστερής κοιλίας,
  • η ελάττωση της στεφανιαίας εφεδρείας και
  • οι διαταραχές στη συστηματική και
  • πνευμονική κυκλοφορία.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


  • Θεραπεία εκλογής για τη σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής είναι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με μεταλλικό ή βιοπροσθετικό μόσχευμα σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
  • Ακόμη η Διαδερμική Αντικατάσταση της Αορτικής Βαλβίδας
  • Φαρμακευτική θεραπεία: Σε όλες τις περιπτώσεις προληπτική προφύλαξη για ενδοκαρδίτιδα με την χορήγηση αντιβιοτικών, όταν υπάρχει τραυματισμός, οδοντιατρική ή χειρουργική επέμβαση. Σε δύσπνοια χορηγούνται διουρητικά.
* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν