Εξάρθρημα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η αποδιοργάνωση μιας άρθρωσης με συνοδό ρήξη του αρθρικού θυλάκου και των συνδέσμων αυτής ονομάζεται εξάρθρημα.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Οι βίαιες κινήσεις – οριακές στις αρθρώσεις όπως επίσης και τραυματισμοί αυτών είναι δυνατόν να δημιουργήσουν εξάρθρωση (αποδιοργάνωση της άρθρωσης). Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και συνοδά κατάγματα των οστών που συμμετέχουν στην άρθρωση. Η πιθανότητα βλάβης νεύρων και αγγείων είναι αυξημένη στα εξαρθρηματα. 

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Τα εξαρθρηματα είναι συνήθη κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και στα δυο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Το εξάρθρημα μιας άρθρωσης είναι επείγουσα κατάσταση. Κύρια συμπτώματα είναι ο οξύς πόνος, η πλήρης αδυναμία κίνησης της άρθρωσης, η παραμόρφωση της άρθρωσης και η πιθανή ύπαρξη αιματώματος της περιοχής (μελάνιασμα).

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η διάγνωση της νόσου είναι εμφανής κυρίως λόγο της παραμόρφωσης της άρθρωσης που έχει υποστεί εξάρθρημα. Εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία μας δίνουν περισσότερα στοιχειά για το εξάρθρημα και τις πιθανές σύνοδες βλάβες.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Οι βασικότερες επιπλοκές αφορούν την πιθανή πίεση αγγείων και νεύρων λόγω της αποδιοργανώσεως της άρθρωσης. Σε βάθος χρόνου η πιθανότητα ανάπτυξης οστεοαρθρητικων αλλοιώσεων – οστεοαρθρίτιδα είναι αναμενόμενη. Φαινόμενα όπως αιμορραγία, κατάγματα των οστών που συμμετέχουν στην άρθρωση μπορεί να είναι επιπλοκές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εάν το εξαρθρημα έχει λύση της συνεχείας του δέρματος (ανοιχτό τραύμα) η πιθανότητα μετατραυματικής φλεγμονής είναι αυξημένη.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η αντιμετώπιση ενός εξαρθρηματος πρέπει να είναι άμεση. Η τοποθέτηση των άκρων της άρθρωσης που έχει υποστεί εξαρθρημα πρέπει να είναι άμεση και στην ανατομική θέση. Ο έλεγχος περιφερικά της κυκλοφορίας (ψηλάφηση των αγγείων) αλλά και της αισθητικότητας (αισθάνεται το άκρο?) είναι άμεσες ενέργειες εξέτασης για τις πρώτες βοήθειες. 

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η λήψη των μέτρων ασφαλείας σε όλες γενικότερα τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, μειώνουν τις πιθανότητες κακώσεων-τραυματισμών-εξαρθρηματων. Η οργάνωση σακιδίου πρώτων βοηθειών με ελαστικούς επιδέσμους νάρθηκες κλπ είναι μεγάλης άξιας για την πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς για τα μικρά παιδία. 

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν