Ζωή σε έξι ασθενείς από δωρεά οργάνων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

  • Ρούλα Τσουλέα
Ερρίκος Ντυνάν
Ζωή σε έξι ανθρώπους έδωσε με τον θάνατό του ένας 50χρονος άνδρας, ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Η οικογένειά του δώρισε για την καρδιά, το ήπαρ, τους νεφρούς, το δέρμα και τους κερατοειδείς του. Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε έξι νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ζωή σε έξι συνανθρώπους του χάρισε ένας 50χρονος άνδρας, ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έπειτα από σοβαρό ατύχημα.

Όταν οι γιατροί ενημέρωσαν τους συγγενείς του πως ήταν εγκεφαλικά νεκρός, εκείνοι αποφάσισαν να δωρίσουν τα ζωτικά του όργανα. Αμέσως ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και άρχισε η αναζήτηση των συμβατών δεκτών.

Το όλο εγχείρημα άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ερρίκος Ντυνάν, όπου νοσηλευόταν ο 50χρονος. Ακολούθησε μαραθώνια επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων, που κινητοποίησε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ στήθηκε «γέφυρα ζωής» με έξι άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν συμβατοί ασθενείς.

Ειδικότερα, βρέθηκαν δέκτες για την καρδιά, το ήπαρ, τους νεφρούς, το δέρμα και τους κερατοειδείς του άτυχου άνδρα. Πιο αναλυτικά:

  • Η καρδιά μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
  • Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
  • Οι κερατοειδείς σε ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν
  • Το δέρμα σε ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς»
  • Οι νεφροί σε δύο νεφροπαθείς που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Τη γενική εποπτεία είχε ο ΕΟΜ, ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών. Το όλο εγχείρημα συντόνισε η κυρία Σιμόνα Βιρτζίλι, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δωρεά οργάνων από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας της. Έως σήμερα έχει συμβάλλει στην αξιοποίηση περίπου 400 μοσχευμάτων που έχουν χαρίσει ζωή σε ισάριθμους ασθενείς.