Ζητούν απαντήσεις από τον FDA για τη Neuralink του Έλον Μασκ

  • Iatropedia newsroom
Έλον Μασκ
Η εταιρεία κατασκευάζει ένα τσιπάκι εγκεφάλου που επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να ελέγχουν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους

Τον λόγο που ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν επιθεώρησε τη Neuralink του Έλον Μασκ (Elon Musk) προτού επιτρέψει στην εταιρεία να δοκιμάσει τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της σε ανθρώπους ζήτησε αμερικανός βουλευτής που ασχολείται με την πολιτική υγείας.

Το πρακτορείο Reuters, που μεταδίδει σε αποκλειστικότητα την είδηση, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επιθεωρητές του FDA διαπίστωσαν προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τους ποιοτικούς ελέγχους για πειράματα της Neuralink σε ζώα τον περασμένο Ιούνιο, λιγότερο από ένα μήνα αφότου η startup ανακοίνωσε ότι πήρε άδεια να δοκιμάσει τα εγκεφαλικά της εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

Η Neuralink, η οποία δοκίμασε για πρώτη φορά τη συσκευή της σε πιθήκους και άλλα ζώα, δοκιμάζει τώρα τη συσκευή σε ανθρώπους.

Η εταιρεία κατασκευάζει ένα τσιπάκι εγκεφάλου που επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να ελέγχουν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους.

Σε επιστολή προς τον FDA τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, ο βουλευτής, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ερλ Μπλουμενάουερ (Earl Blumenauer), ανέφερε ότι φοβάται πως ο Οργανισμός αγνόησε «ανησυχητικά στοιχεία» παραβιάσεων στις δοκιμές που έκανε σε ζώα, τα οποία είχαν γίνει γνωστά από το 2019, αν όχι νωρίτερα.

Ο Blumenauer επικαλέστηκε επίσης αναφορές του Reuters από τα τέλη του 2022, οι οποίες περιέγραφαν τα παράπονα των εργαζομένων για «δουλειές του ποδαριού» σε σχέση με τα πειράματα που γίνονταν σε ζώα λόγω βεβιασμένου προγράμματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον άσκοπο βασανισμό και τον θάνατο ζώων.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούσαν επίσης ότι η ποιότητα των δεδομένων θα διακυβευόταν, ανέφερε τότε ο οργανισμός μέσων ενημέρωσης.

«Αυτές οι υποτιθέμενες αποτυχίες τήρησης τυπικών λειτουργικών διαδικασιών δυνητικά έθεσαν σε κίνδυνο την καλή διαβίωση των ζώων και έθεσαν σε κίνδυνο τη συλλογή δεδομένων για δοκιμές σε ανθρώπους», έγραψε ο Blumenauer, ο οποίος υπηρετεί στην υποεπιτροπή House Ways and Means για την υγεία.

Σε απάντηση ερωτημάτων του Reuters σχετικά με την επιστολή, ο FDA είπε ότι θα απαντήσει απευθείας στον βουλευτή.

Ο οργανισμός είπε επίσης ότι διενεργεί τακτικά επιθεωρήσεις αφού εγκριθεί μια δοκιμή σε ανθρώπους.

Όταν επιθεώρησε τη Neuralink, ο FDA είπε ότι δεν διαπίστωσε παραβιάσεις που θα υπονόμευαν την ασφάλεια της δοκιμής.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν τέτοια εμφυτεύματα εγκεφάλου σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Synchron και Blackrock Neurotech, που έχουν δείξει την ικανότητα των ασθενών να ελέγχουν ορισμένες ενέργειες με τις σκέψεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Neuralink παρουσίασε ζωντανή ροή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ (πρώην Twitter), δείχνοντας πώς ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε τσιπ εγκεφάλου μπόρεσε να παίξει online σκάκι χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Ο Noland Arbaugh, ένας 29χρονος που έμεινε παράλυτος κάτω από τους ώμους μετά από ατύχημα που είχε σε μια κατάδυση, δημοσίευσε επίσης ένα σχόλιο στο X μεταφέροντας τις σκέψεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έλον Μασκ: Προβλήματα σε εργαστήριο της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink εντοπίζει ο FDA

Νομαδική μέδουσα εμφανίστηκε σε αρκετές παραλίες της Ρόδου – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο χάπι για σπάνια νόσο που προκαλεί επικίνδυνη αναιμία