Ζίκα: Φόβοι ότι προκαλεί σύνδρομο παράλυσης – Τι λένε οι έρευνες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ζίκα
Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία ότι ο ιός Ζίκα θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barré και εκδηλώνεται με μιας μορφής παράλυση.

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει προκαλέσει συναγερμό στην κεντρική και νότια Αμερική, λόγω της σύνδεσής του με την μικροκεφαλία στα μωρά, των οποίων οι μητέρες έχουν τον ιό. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγάγει την έξαρση του Ζίκα σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

>>>Ιός Ζίκα: Κάντε κλικ στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται – Όλα τα κρούσματα<<<

Η μελέτη για τον Ζίκα, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, διεξήχθη χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από 42 ασθενείς, οι οποίοι ασθένησαν από τον ιό σε παλαιότερη έξαρσή του. Οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα πρώτα νευρολογικά προβλήματα εμφανίστηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους περίπου 6 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό.

Το σύνδρομο Guillain-Barré οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπνευστικά προβλήματα που απαιτούν εντατική φροντίδα. Είναι μια σπάνια αντίδραση σε λοίμωξη, η οποία κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα του ατόμου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα των ασθενών που ανέπτυξαν τη διαταραχή κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας Ζίκα στη Γαλλική Πολυνησία, στον Ειρηνικό ωκεανό, πριν από δύο χρόνια.

Από αυτή την έρευνα, εξάγουν το συμπέρασμα ότι ο Ζίκα οδηγεί σε ένα περιστατικό ασθενούς που αναπτύσσει το σύνδρομο Guillain-Barré για κάθε 4.000 άτομα που ασθενούν εξαρχής με τον ιό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Arnaud Fontanet, από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, δήλωσε σχετικά: “Οι ασθενείς αυτοί είχαν την τάση να επιδεινώνεται η υγεία τους ταχύτερα από ό,τι βλέπουμε συνήθως με το σύνδρομο Guillain-Barré. Αλλά από τη στιγμή που κατάφερναν να ξεπεράσουν την οξεία φάση της νόσου, η επάνοδος της υγείας τους βελτιωνόταν σημαντικά”.

Κανένας από τους 42 ασθενείς δεν πέθανε, αλλά μερικοί από αυτούς εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια για να περπατήσουν, αρκετούς μήνες αφότου ασθένησαν με τον ιό Ζίκα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι χώρες όπου τώρα καταγράφεται έξαρση του Ζίκα θα πρέπει να προετοιμαστούν για επιπλέον κρούσματα με νευρικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré, στο προσεχές διάστημα.

http://www.bbc.com