Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στα νοσοκομεία! Πόσα πληρώνουμε σε φακελάκια

  • Iatropedia
Επιβεβαιώνεται πλέον και επίσημα ότι τα νοσοκομεία είναι πρώτα στη λίστα της διαφθοράς ενώ τα φακελάκια στο ΕΣΥ παρά την κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά με …εκπτώσεις.

Όπως είχε αποκαλύψει το iatropedia με ρεπορτάζ του, τα φακελάκια στα νοσοκομεία έχουν πλέον και τις απαραίτητες εκπτώσεις.

Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, παρά την κρίση τα νοικοκυριά πληρώνουν πλέον περισσότερα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν και να βρουν τη γιατρειά τους.

Άλλωστε ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της μικροδιαφθοράς, καθώς τα νοικοκυριά δηλώνουν αύξηση του ποσοστού των αναγκαστικών «μαύρων» πληρωμών. Συγκεκριμένα πλέον η διαφθορά αγγίζει το 7,4%, έναντι του 7,2% το 2010.

Μικρή κάμψη καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα σε 3,4% από 4% το 2010.

Τι πληρώνουν ως φακελάκι οι Έλληνες στα νοσοκομεία; Μπορεί να αναγκαστούν να πληρώσουν από 100 ευρώ και το ποσό να φθάσει ακόμη και τις 30.000!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα γρηγορόσημα για να βρει κανείς την υγειά του. Από 30 ευρώ έως και 20.000 ανάλογα για το αν πρόκειται για επέμβαση ή απλή παράκαμψη μιας αναμονής.

Παρά τις εκπτώσεις όμως στα φακελάκια, το συνολικό ποσό της διαφθοράς εκτιμάται στα 554 εκατ. ευρώ, κατά €78 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2010 που είχε φθάσει στα 632 εκατ. ευρώ.

Ελπίδα στην αλυσίδα της διαφθοράς φαίνεται πως είναι η άρνηση πολλών πολιτών να πληρώσουν από την τσέπη τους: σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων (25,3% για το δημόσιο και 21,6% για τον ιδιωτικό τομέα) δηλώνουν ότι αρνήθηκαν να καταβάλλουν τα ποσά που τους ζητήθηκαν.