Ζαούτης: “Ψυχραιμία! Αναμενόμενη η «ανάφλεξη» της πανδημίας – Σπεύστε να εμβολιαστείτε”

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζαούτης
Πανικός έχει επικρατήσει σχετικά με τη νέα γεωμετρική άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. “Αναμενόμενα τα 1.797 κρούσματα” επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Παιδιατρικής Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης και εξηγεί τους λόγους.

Να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να εμβολιαστούμε, είναι η συμβουλή των ειδικών σχετικά με την νέα εκθετική αύξηση του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, όταν κανείς δεν την περίμενε. Οι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν εξήγηση.

«To χάσαμε λίγο στην Ελλάδα σε σχέση με το τι περιμέναμε να γίνει. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε. Δεν αιφνιδιαστήκαμε οι επιστήμονες. Δηλαδή, που θα πήγαινε ο ιός; Επειδή έπεσαν τα κρούσματα; Επιστημονικά δεν υφίσταται πως δεν θα βιώναμε νέα αύξηση της πανδημίας», τονίζει o Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων! Διπλασιάστηκαν σε ένα 24ωρο!

Ζαούτης: Η μετάλλαξη Δέλτα και το άνοιγμα δραστηριοτήτων αποτυπώνεται στα κρούσματα

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία” για τους ειδικούς, αλλά … απλά  μαθηματικά. Τα χαμηλότερα από το επίπεδο της ανοσίας αγέλης εμβολιαστικά ποσοστά, σε συνδυασμό με τη νέα και πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και το άνοιγμα των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο στη διασπορά της πανδημίας.

Το 47% των μέχρι στιγμής εμβολιασμένων κατά της Covid-19 στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκρατήσει ένα τόσο μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο κυριαρχεί στις χώρες που “επισκέπτεται” με ταχύτητες που τρομάζουν.

“Βλέπουμε από άλλα κράτη, πως η διασπορά του μεταλλαγμένου ιού έγινε πολύ γρήγορα. Στην Αμερική νομίζω έχει φτάσει πολύ γρήγορα στο 30% των κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε. Σίγουρα, δεν είναι όλη η αύξηση που παρουσιάζεται εξαιτίας του μεταλλαγμένου ιού. Ένα κομμάτι της ιστορίας, όμως, είναι ο μεταλλαγμένος ιός”, τονίζει ο Θεοκλής Ζούτης.

Η απελευθέρωση δραστηριοτήτων … σε κίνδυνο

Όπως ανακάλυψαν οι υγειονομικές αρχές μέσα από την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, κυρίως το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης -που συνοδεύεται από συνωστισμό και χαλάρωση των μέτρων εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ- ήταν αυτό που λειτούργησε ως “πολυορκητικός κριός” για την δυναμική επανείσοδο του ιού στην κοινότητα.

Οι νέοι έως 30 ετών, που σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν προλάβει ακόμη να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, είναι πλέον οι πιο ευάλωτοι. Το 50% των νέων κρουσμάτων ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Σε ορισμένα beach bar στα νότια Προάστια της Αθήνας, μάλιστα, αποδείχθηκε πως μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα είχαν μείνει … στα χαρτιά. Είναι και ο λόγος που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι πλέον στα μπαρ επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, αλλά και επέβαλε νέα και τσουχτερά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, μάλιστα, δεν αποκλείεται μη φαρμακευτικά μέτρα παρέμβασης -όπως είναι η εκτεταμένη χρήση της μάσκας, η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, αλλά και η εστίαση άνευ μουσικής- να επανέλθουν, ως «τοπικά μέτρα», όπου σημειώνεται πρόβλημα. Κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Δείτε επίσης: Βασίλης Κικίλιας για μάσκες: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο

Από τη στιγμή που επιστρέψαμε στην κανονικότητα, ο ιός κυκλοφόρησε και πάλι και μάλιστα … μεταλλαγμένος, εξηγεί ο Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης:

“Το λέω με την καλή έννοια και το υποστηρίζω να είμαστε στην κανονικότητα και να αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας όπως τη ζούσαμε στο παρελθόν. Αυτονόητο είναι να αυξηθούν τα περιστατικά. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και μια μετάλλαξη που μεταδίδεται πιο εύκολα και πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Και η συγκυρία, εμείς να ανοίγουμε και να επιστρέφουμε στην κανονικότητα μαζί με έναν μεταλλαγμένο ιό που μεταδίδεται λίγο παραπάνω, ισούται με την αύξηση που βλέπουμε”, σημειώνει.

“Stay calm and … get vaccinated”

Ξέρουμε, ωστόσο, πως ο εμβολιασμός δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα απέναντι και στα μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά ακόμη και στο στέλεχος Δέλτα. Από βαριά νόσηση και θάνατο μάλιστα, τα εμβόλια προστατεύουν σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 90%.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά τα εμβόλια εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα

Αντίθετα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων που χάνει τη ζωή του στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας αγγίζει το 99%.

“Το κλειδί είναι να εμβολιαστούμε. Αν δεν το καταλαβαίνουμε, θα κυνηγάμε τα κρούσματα. Εσείς θα λέτε “πω, πω μια αύξηση”, εμείς θα λέμε “ανησυχούμε” και θα κάνουμε αυτή τη δουλειά. Το μήνυμα είναι να μείνουμε cool και ήρεμοι, καθώς ήταν αναμενόμενη η αύξηση. Το καλό είναι πως αυτοί τουλάχιστον που έχουν εμβολιαστεί δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Και το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος τώρα και θα έπρεπε να είναι τόσο ξεκάθαρο σε όλους. Το είπε και ο κ. Χαρδαλιάς: το 99% από αυτούς που πεθάναν ήταν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή, ποιο άλλο μήνυμα θέλουμε για να πάμε να το κάνουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας”, καταλήγει ο ειδικός.