Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων! Διπλασιάστηκαν σε ένα 24ωρο!

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με τη χθεσινή μέρα. Διπλασιάστηκαν σε μία μέρα - τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα! Λιγότερες εισαγωγές σήμερα απ' ό,τι 24 ώρες νωρίτερα. Κατέληξαν ακόμα 8 ασθενείς. Στους 168 οι διασωληνωμένοι.

Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, καθώς ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε υπερδιπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ό,τι χθες Δευτέρα! Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματά του ανήλθαν σε 1.797, ενώ χθες ήταν 801!

Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων άρχισε την περασμένη Τρίτη 29 Ιουνίου 2021. Εκείνη την ημέρα καταγράφηκαν 605 κρούσματα, όταν την προηγουμένη ήταν μόλις 362. Έκτοτε αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με αποκορύφωμα τα σημερινά 1.797 κρούσματα. Με άλλα λόγια, τα κρούσματα σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα!

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει πέσει στα 27 έτη. Περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων σε νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών οφείλονται στη νυχτερινή διασκέδαση, εκτίμησε.

Ακόμα οκτώ ασθενείς, εξ άλλου, δεν κατόρθωσαν να νικήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τουλάχιστον όμως μειώθηκε για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 429.144. Οι 12.754 από τους ασθενείς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 95,2% όσων κατέληξαν έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπλέον, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών:

  • 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Από τους 168 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι δύο στους τρεις (το 68,5%) είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 88,1% των διασωληνωμένων ασθενών πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή/και έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυξήθηκαν τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ

Από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα, 2.709 ασθενείς νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο αντίστοιχος αριθμός χθες ήταν 2.702, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμα εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο από την εντατική το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το τελευταίο 24ωρο μειώθηκαν. Έγιναν 45 εισαγωγές έναντι 59 εχθές (μείωση κατά 18,64%). Κατά μέσον όρο το τελευταίο επταήμερο εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία 41 ασθενείς.

Συνολικά, η μέση ηλικία των ανθρώπων που νόσησε ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι τα 43 έτη. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι τα 78 έτη. Ο νεότερος ασθενής ήταν λίγων μηνών και ο γηραιότερος 106 ετών.