Υπουργείο Υγείας: Την παραίτηση του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός

  • Γιάννα Σουλάκη
Σταμάτης Βαρδαρός
Την παραίτησή του στη διάθεση του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, υπέβαλε ο γενικός γραμματέας κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Πρώτος από τους τρεις γενικούς γραμματείς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπέβαλε την παρατίτησή του ο γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πολιτικούς λόγους».

Ανακοίνωση παραίτησης με απολογισμό έργου

Στην ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας έκανε απολογισμό του έργου του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Το διάστημα 2015 – 2019 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναβαθμίστηκε και απέκτησε νέες δομές σε όλη την Ελλάδα, για την παροχή πρόσβασης σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες. Οι δομές αυτές είναι τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας –ή αλλιώς ΤΟΜΥ. Στην καρδιά της λειτουργίας των νέων δομών βρίσκεται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού. Τον Ιούλιο του 2019 σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 127 ΤΟΜΥ.

Με την ψήφιση του Νόμου 4486/2017 δρομολογήθηκαν τα εξής:

  • Ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού μέσω του Ε.Σ.Υ αλλά και μέσω νέων συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
  • Πιλοτική λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Λειτούργησαν 127 τέτοιες διεπιστημονικές ομάδες ως προάγγελοι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με έμφαση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές όλης της χώρας, με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, δηλαδή σε περιοχές με υστέρηση εισοδήματος, υψηλή ανεργία και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.
  • Θεσμοθέτηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που λειτουργούν με διεπιστημονικό προσωπικό σε επίπεδο γειτονιάς, δίνοντας έμφαση στην άρση των εμποδίων πρόσβασης, την οικογενειακή ιατρική, την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας, τον ατομικό ιατρικό φάκελο και την κοινωνική λογοδοσία.
  • Ενδυνάμωση των Κέντρων Υγείας αλλά και άλλων δομών της ΠΦΥ (πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τοπικά ιατρεία) με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της προκήρυξης 455 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, αλλά και την ενίσχυση σε υλικοτεχνικό επίπεδο.
  • Λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, με το οποίο κάθε πολίτης μπορεί να προγραμματίζει την επίσκεψη εύκολα και κυρίως δωρεάν.
  • Έναρξη της 24ωρης λειτουργίας των πρώτων Κέντρων Υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
  • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών, με την εξυπηρέτηση και απογευματινών ραντεβού.
  • Μία σείρα από παρεμβάσεις στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει προετοιμαστεί αναλυτική ενημέρωση προς τη νέα πολιτική ηγεσία σχετικά με τη θεσμική και νομοθετική παραγωγή που συντελέστηκε κατά την περίοδο 2015-2019″.