Υπουργείο Υγείας: Μέχρι το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

  • Ρούλα Τσουλέα
τραύμα
Τι ανέφερε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνέδριο για το τραύμα και την Επείγουσα Ιατρική.

Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, που θα προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για το τραύμα σε όλη την Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός είναι έως τα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο. Ύστερα θα συζητηθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη διάρκεια της ημερίδας Thessaloniki Mini Trauma Conference. Η ημερίδα διεξάγεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της Επιτροπής για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος του υπουργείου, ως ένα από τα Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I.

«Εργαζόμαστε συστηματικά, ούτως ώστε μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου να φέρουμε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια – ελπίζω και παλεύουμε – μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε ψηφίζει το νέο νόμο για το τραύμα στη χώρα μας», είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να θεσμοθετηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και προϋποθέσεις, ώστε «να δημιουργήσουμε Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι γίνονται και άλλες δράσεις για τη βελτίωση των νοσοκομείων. Πριν από λίγες ημέρες, λ.χ., διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν προβλεφθεί χώροι αναζωογόνησης στα σχέδια εκσυγχρονισμού των ΤΕΠ περίπου 90 νοσοκομείων της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, οι μηχανικοί αλλάζουν τα σχέδια στα νοσοκομεία», είπε. «Θα καθοριστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μελετητικά και στη συνέχεια κατασκευαστικά, ώστε να οργανώσουμε τους χώρους αναζωογόνησης αλλά και το Σύστημα Τραύματος».

Τρεις άξονες

Από την πλευρά του, σε χαιρετισμό που απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο τραύμα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Ο πρώτος είναι η δημιουργία Κέντρων Τραύματος, για τα οποία είναι ήδη έτοιμες οι εισηγήσεις της επιτροπής
  2. Ο δεύτερος άξονας είναι η ανακαίνιση και δημιουργία των νέων ΤΕΠ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λειτουργία τους θα γίνει με βάση τις οδηγίες των ειδικών στην αντιμετώπιση του τραύματος
  3. Ο τρίτος άξονας είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας.

Παρόντες ημερίδα ήταν ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock