Υπουργείο Υγείας: Και κατ’ οίκον θα μπορεί να γίνεται η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Η σχετική διάταξη περιέχεται στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Σημαντικό βήμα για να μπει ένα τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την ταλαιπωρία των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, κάνει το Υπουργείο Υγείας.

Στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας που εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι θα μπορούν οι ασθενείς να τα παραλαμβάνουν στο σπίτι.

Αυτό θα γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε με εταιρεία ταχυμεταφοράς (κούριερ) είτε μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων.

Το μέτρο αφορά φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνονται για σοβαρές ασθένειες, όπως κακοήθεις νεοπλασίες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα φάρμακα θα μπορούν να διανέμονται κατ’ οίκον από τις αρχές του 2024.

Το Άρθρο 13 του σχεδίου νόμου έχει ως εξής:

Αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών

Για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6), είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων-φαρμακαποθηκών, με την επιφύλαξη του ν. 4053/2012 (Α’ 44) για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.