Το υπουργείο Υγείας απαντά στις καταγγελίες για τα PETscan και τα ραδιοφάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αναμονή για την διεξαγωγή της εξέτασης είναι μόλις 48 ώρες, καθώς απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα του ασθενή. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Αυτά απαντά μεταξύ άλλων στην ΠΟΕΔΗΝ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ:

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, στις 25/09/17, σχετικά με την διάγνωση του καρκίνου και την λειτουργία μηχανημάτων για την εξέταση PET/CT, εντοπίζονται, επιβεβαιωμένα, ανακριβείς πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά το ΓΝ Παπαγεωργίου, διευκρινίζεται ότι η λίστα αναμονής δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τον 1 1/2 μήνα. Η αναμονή είναι μόλις 48 ώρες, καθώς απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα του ασθενή. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Στο ΓΝ Παπαγεωργίου διενεργούνται 7 εξετάσεις στο μηχάνημα PET/CT την ημέρα και στο Θεαγένειο γίνονται 8 εξετάσεις την εβδομάδα.

Επιπλέον, η εγκατάσταση του PET/CT στο ΓΝ Παπαγεωργίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και το Νοσοκομείο έχει υποβάλλει επανειλημμένως πρόταση, προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την κατασκευή ειδικής μονάδας παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για την συγκεκριμένη εξέταση, ωστόσο δεν έχει λάβει σχετική απάντηση.
Μάλιστα, όπως έχει τονίσει η διοίκηση του ΓΝ Παπαγεωργίου, έχει κατατεθεί στον υπουργό Υγείας και οικονομικοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εφόσον λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου για τα δύο δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν το μηχάνημα PET/CT (ΓΝ Παπαγεωργίου και Θεαγένειο) στη Θεσσαλονίκη, τότε σε έναν χρόνο θα γίνει η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος που ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, θα περιοριστούν τα έξοδα μεταφοράς του ραδιοφαρμάκου, το οποίο σήμερα έρχεται καθημερινά, οδικώς, από την Αθήνα, δεδομένου ότι υπάρχει μία προμηθεύτρια εταιρεία, στο Λαύριο, που αποτελεί μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι με την κατασκευή της μονάδας το κόστος της κάθε δόσης θα μπορούσε να μειωθεί στα 200– 250 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι στην Ελλάδα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η συνταγογράφηση της εξέτασης δεν γίνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά από τον θεράποντα ιατρό. Η τιμή της εξέτασης ανέρχεται σε 1.142 και όχι σε 1.500 ευρώ και το κόστος καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο, εφόσον υπάρχει έγκριση από ελεγκτή ιατρό ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν