Υπόθεση Μαζωνάκη – Γιαννάκος: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κλείσουν τα «ιατρεία-ψευτοκλινικές» που απειλούν τη δημόσια υγεία
Για «ιατρεία-ψευτοκλινικές», όπου πραγματοποιούνται σοβαρές ιατρικές πράξεις χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλείας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2026, σε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι, όπου είχε μεταβεί για πλασμαφαίρεση.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, αντίστοιχοι χώροι λειτουργούν τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, χωρίς την απαιτούμενη υποδομή, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την αναγκαία πιστοποίηση, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς συνέβη στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.
Ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα αποκτούν πλέον τα στοιχεία από το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης. Από το ηλεκτρονικό ιστορικό του προκύπτει καταγεγραμμένη έναρξη λειτουργίας στις 14:14 και διάρκεια 42 λεπτών, ενώ η κλήση προς το ΕΚΑΒ έγινε αρκετά αργότερα. Στο διάστημα αυτό επικεντρώνεται μέρος της έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη κατά τη διαδικασία, πότε άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση του Γιώργου Μαζωνάκη και πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα μέχρι την κατάρρευση και τον θάνατό του.
Γιαννάκος: «Σοβαρές ιατρικές πράξεις χωρίς την κατάλληλη υποδομή»
Με αφορμή την υπόθεση, ο Μιχάλης Γιαννάκος έστρεψε σήμερα (13.09.26) το βάρος στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία τέτοιων χώρων είναι γνωστή και ότι θα έπρεπε να έχουν υπάρξει παρεμβάσεις νωρίτερα.
Όπως ανέφερε, η ΠΟΕΔΗΝ έχει επισημάνει και στο παρελθόν το πρόβλημα, χωρίς όμως, κατά τον ίδιο, να υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση.
«Υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα έπρεπε να λειτουργούν και να τα κλείσουν», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώροι που διαφημίζονται και «προβαίνουν σε σοβαρές ιατρικές πράξεις χωρίς να έχουν την υποδομή, τον κατάλληλο εξοπλισμό, την πιστοποίηση».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στάθηκε κυρίως στο γεγονός ότι η συζήτηση άνοιξε μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη. «Το ζήτημα είναι ότι χάθηκε ένας άνθρωπος και έχει ξεκινήσει η κουβέντα», είπε, εκφράζοντας τον φόβο ότι «μετά από έναν μήνα θα το έχουμε ξεχάσει όλοι».
Το ντοκουμέντο του μηχανήματος και τα κρίσιμα 42 λεπτά
Ένα από τα στοιχεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη αφορά το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου στο Κολωνάκι, όπου είχε μεταβεί ο τραγουδιστής στις 9 Σεπτεμβρίου προειμένου να υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Το newsit.gr παρουσίασε φωτογραφία από το λογισμικό του συστήματος «INUS PHERESIS», στην οποία εμφανίζεται έναρξη λειτουργίας του μηχανήματος στις 14:14:10 και συνολική διάρκεια 42 λεπτών.
Η καταγραφή αυτή δεν φαίνεται να συμβαδίζει με όσα είχε αρχικά καταθέσει η Ιωάννα Γάκα, η γιατρός που είχε αναλάβει να υποβάλει τον Γιώργο Μαζωνάκη σε πλασμαφαίρεση και βρισκόταν μαζί του στον χώρο κατά τη διαδικασία. Στην κατάθεσή της είχε υποστηρίξει ότι είχε αρχίσει μόνο η προετοιμασία και ότι η πλασμαφαίρεση δεν είχε ξεκινήσει. Όπως είχε περιγράψει, ενώ προσπαθούσε να τοποθετήσει δεύτερο φλεβοκαθετήρα στο αριστερό χέρι του τραγουδιστή, διαπίστωσε πτώση του οξυγόνου και διέκοψε τη διαδικασία.
Η αυτοψία επιβεβαίωσε τη λειτουργία του μηχανήματος
Τη λειτουργία του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης ενώ ο Γιώργος Μαζωνάκης βρισκόταν στο ιατρείο επιβεβαίωσε και η Πολυτίμη Λεονάρδου, ταμίας του ΙΣΑ και επικεφαλής της επιτροπής που πραγματοποίησε την αυτοψία στον χώρο.
Σύμφωνα με την ίδια, από το ιστορικό του μηχανήματος προέκυπτε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 14:14, είχε καταγραφεί έναρξη λειτουργίας, με συνολική διάρκεια 42 λεπτών.
Η κ. Λεονάρδου αναφέρθηκε και στον ισχυρισμό της κατηγορούμενης γιατρού Ιωάννας Γάκα ότι ο χρόνος αυτός αφορούσε αποκλειστικά την προετοιμασία του μηχανήματος. Όπως εξήγησε, κατά την αναπαράσταση που έγινε στο πλαίσιο της αυτοψίας η προετοιμασία ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. «Τα 42 λεπτά δεν καλύπτονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο φάκελος με το όνομα Μαζωνάκη και η διαγραμμένη φωτογραφία
Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος αποκτούν τα ψηφιακά ευρήματα από τις συσκευές που κατασχέθηκαν στο ιατρείο.
Όπως μετέδωσε ο Alpha, σε έναν από τους υπολογιστές εντοπίστηκε αρχείο που φέρει το όνομα του Γιώργου Μαζωνάκη. Οι Αρχές εξετάζουν το περιεχόμενό του προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δώσει στοιχεία για το ιστορικό των επισκέψεών του και τις πράξεις που είχαν πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανακτήθηκε επίσης φωτογραφία του τραγουδιστή ξαπλωμένου σε ιατρικό κρεβάτι, η οποία φέρεται να είχε διαγραφεί από το κινητό τηλέφωνο της γιατρού.
Ερωτήματα προκαλεί και ο καθαρισμός του χώρου όπου βρισκόταν ο Γιώργος Μαζωνάκης. Σύμφωνα με κατάθεση εργαζόμενης, στην καθαριότητα του δωματίου συμμετείχαν η ίδια και ακόμη δύο υπάλληλοι, με την εξήγηση ότι πρόκειται για συνήθη διαδικασία μετά την ολοκλήρωση κάθε θεραπείας.
Οι Αρχές εξετάζουν πότε ακριβώς έγινε ο καθαρισμός και τι είχε απομακρυνθεί από τον χώρο, καθώς και αν είχαν διαφυλαχθεί αναλώσιμα, συσκευασίες φαρμάκων ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανασύνθεση όσων συνέβησαν.
Επιχειρήθηκε να διαγραφούν στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συσκευές
Την επιβεβαίωση ότι υπήρξε προσπάθεια διαγραφής ψηφιακών δεδομένων έδωσε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου.
Όπως ανέφερε, «φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να διαγραφούν κάποια στοιχεία», τα οποία ωστόσο οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να ανακτήσουν.
Η ίδια δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό τους, διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για «πολύ σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ανάκρισης». Παράλληλα, έκανε λόγο για αντιφάσεις στις πρώτες καταθέσεις, οι οποίες οδήγησαν τις Αρχές σε πιο αναλυτικό έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών και των υπόλοιπων στοιχείων της υπόθεσης.
Σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, από την έρευνα προέκυψε ότι ορισμένες από τις αρχικές πληροφορίες που είχαν δοθεί δεν συμβάδιζαν με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια.
Φωτογραφία: EUROKINISSI





