Υποστελέχωση και «μπαλώματα» για τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις αποσπάσεις γιατρών ως μέσο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στα νησιά.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό έγγραφο:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ

Αθήνα, 29/07/16

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη

: Διοικητές 1ης και 2ης ΥΠε

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

: ΠΙΣ

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓΕ

: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ

: ΜΜΕ (υγειονομικοί συντάκτες)

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επανειλημμένως έχει επισημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δεν γίνεται με μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά να λύνει προσωρινά τα προβλήματα των ελληνικών νησιών που είναι υποστελεχωμένα.

Αυτό ακριβώς συνέβη και τώρα, προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης (ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με όρους και νομικό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας). Με υπουργικές αποφάσεις αποσπούν γιατρούς και νοσηλευτές από το πολύπαθο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο με τα ατέλειωτα ράντζα, που αριθμεί εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Η ΕΙΝΑΠ, για άλλη μια φορά, καταγγέλλει την επικίνδυνη τακτική αυτή του Υπουργείου, η οποία με νόμο τώρα πια καθιέρωσε τις αναγκαστικές αποσπάσεις σε όλη τη χώρα, γιατί πιστεύουμε ότι:

1) Οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με πρόσληψη μόνιμων Επιμελητών ΕΣΥ σε οργανικές θέσεις, 2) Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των νοσοκομείων από τα οποία αναγκαστικά αποσπώνται οι γιατροί προς τα νησιά, ιδιαίτερα νοσοκομεία που είναι ήδη υποστελεχωμένα, 3) Παραβιάζονται τα αυτονόητα δικαιώματα των γιατρών.

Ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτή η απαράδεκτη διαδικασία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                             ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ