Υποσχέσεις Ξανθού για προγραμματισμό 4ετίας…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πρόγραμμα, οργάνωση κι ενίσχυση της δημόσιας υγείας προανήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός αλλά έχουμε εκπαιδευτεί την τελευταία 6ετία να κρατάμε μικρό "καλάθι"...

Προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2017 με ενίσχυση του τομέα της Υγείας υποσχέθηκε ότι θα γίνει ο υπουργός Υγείας μιλώντας τον Real FM. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά θέματα της υγείας, στις ελλείψεις προσωπικού (παραδέχθηκε ότι λείπουν από το σύστημα 25.000 άτομα) και υλικών (στοχοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών), στις προσλήψεις προσωπικού, στην νομοθετική παρέμβαση που επίκειται για το θέμα των προμηθειών με στόχο την διαφάνεια, αλλά και στα οικονομικά της υγείας, τα οποία εμφανίζουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μνημοναιακών παρεμβάσων ελαφρά αύξηση.

«Το θέμα είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή ότι δεν είναι μονόδρομος η απαξίωση και η εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης. Να στηρίξουμε το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Και απαντώνας σε ερώτηση για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Υγεία, ο κ. Ξανθός, τόνισε: «Αυτήν την εικόνα δεν έχουμε κανένα λόγο να την εξωραΐσουμε. Αυτό όμως που θέλουμε να πούμε, είναι ότι έχουμε προχωρήσει σε μία δέσμη παρεμβάσεων που πιστεύουμε ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να βελτιώνουν αυτήν την άσχημη πραγματικότητα. Είμαστε ση φάση που έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. Τα κενά είναι τεράστια. Λείπουν από το σύστημα υγείας πάνω από 25.000 εργαζόμενοι. Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι με ένα πρόγραμμα τριετίας – τετραετίας να περάσουμε σε μία σταδιακή κάλυψη των πιο επειγόντων κενών».

 

Αναφορικά δε με τις προσλήψεις, ο υπουργός, επεσήμανε, ότι ολοκληρώθηκαν 985 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ θα επαναπροκηρύξουμε μία δεύτερη δέσμη που περιλαμβάνει 760 θέσεις γιατρών.

Για το θέμα του προϋπολογισμού, ο υπουργός τόνισε ότι «πέρσι είχαμε ένα προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών για το σύστημα υγείας 1,388 δισεκατομμύρια. Σήμερα έχουμε 1,634. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό είναι το όριο αγορών του συστήματος. Η ΠΟΕΔΗΝ μπερδεύει την κρατική χρηματοδότηση με το όριο αγορών. Η κρατική χρηματοδότηση και αυτή αυξήθηκε από 1,025 που ήταν το 2015 σε ένα 1,156 το 2016.