«Υγεία για Όλους» από το ΕΚΠΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θέτει υπό την αιγίδα του το σχέδιο δράσης «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», το οποίο αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, συμμετέχει στην κεντρική επιτροπή του προγράμματος αλληλεγγύης.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (Ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης/Πομάκοι, άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες) αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Στόχος του σχεδίου δράσης «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» είναι η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων που αναπτύσσονται από συναρμόδιους φορείς στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς.

Η ιατρική παρέμβαση περιλαμβάνει κλινική εξέταση παιδιών και εμβολιασμό τους με βάση τις οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, γυναικολογικό έλεγχο με screening για τον καρκίνο του μαστού (μαστογραφία) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου με thin prep και HPV DNA τεστ), παθολογικό και καρδιολογικό έλεγχο ενηλίκων, καθώς και προώθηση των περιστατικών που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας σε Μονάδες Υγείας.

Στο σχέδιο δράσης συμμετέχουν εθελοντικά περισσότεροι από 100 πανεπιστημιακοί ιατροί και ιατροί ΕΣΥ και 40 επιστημονικοί φορείς. Το πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» είναι υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Επιτροπής Εμβολιασμών, της Έδρας UNESCO για την Εφηβική Υγεία και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Χρούσος και συντονιστές είναι οι κ.κ. Ελένη Σωτηροπούλου, Σοφία Καλανταρίδου, Ελευθέριος Θηραίος και Έφη Κούκκου.