«Βροχή» τα πρόστιμα για το κάπνισμα στα νοσοκομεία – 600 ευρώ σε υπαλλήλους στο ΠΑΓΝΗ

  • Γιάννα Σουλάκη
πρόστιμα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ επιβλήθηκαν σε καθαρίστρια που συνελήφθη να καπνίζει αλλά και στη διευθύντρια της κλινικής για λόγους ελλιπούς επιτήρησης εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΝΓΗ), από Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν, όπως λένε οι αρμόδιες αρχές, σε εστιατόρια και παιδικές χαρές.

Βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν για το κάπνισμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε υπάλληλο, (καθαρίστρια), αλλά κι τη διευθύντρια της κλινικής, όπως ορίζει ο νόμος.
Συγκεκριμένα κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχε επόπτης δημόσιας υγείας και η δημοτική αστυνομία έκανε «ντου» στους χώρους των κλινικών και το αποτέλεσμα ήταν να «πέσουν» πρόστιμα που αγγίζουν τα 600 ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε, ο πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός « στην καθαρίστρια επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ καθώς κάπνιζε εν ώρα εργασίας μέσα στην κλινική και στη διευθύντρια της κλινικής 500 ευρώ, όπως προβλέπεται από τον αντικαπνιστικό νόμο, ανεξάρτητα αν καπνίζει ή όχι. Ακολούθησαν έλεγχοι και σε άλλες κλινικές αλλά δεν διαπιστώθηκαν άλλες παραβάσεις».

Δεν αποκλείεται μάλιστα το νέο να έγινε γνωστό εν ριπή οφθαλμού στο νοσοκομείο και να έσβησαν κι άλλα… τσιγάρα στα τασάκια υπό το φόβο του προστίμου.

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Βιδάκης μιλώντας στο neakriti.gr «είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση οι χώροι των νοσοκομείων και είμαστε πάντα πιο επιεικείς γιατί στον πόνο και την αγωνία του ο συγγενής ασθενούς θα καπνίσει, αλλά απαγορεύεται το τσιγάρο στο νοσηλευτικό ίδρυμα και τον εξωτερικό χώρο. Είναι μια μπερδεμένη κατάσταση και θα δούμε με τη νέα νομοθεσία αν θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ίσως να δημιουργηθούν ειδικά σημεία για τον κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους».

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκτός νοσοκομείου για να καπνίσουν και δεν μπορούν να πληρώνουν πρόστιμα»

Κι επειδή το νέο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο … ξεβολεύει πολλούς, αρχίζουν να κατασκευάζονται τα επιχειρήματα για να μην εφαρμόζεται ο νόμος. Με πολλές επιφυλάξεις για το μέτρο αντιδρά το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, καθώς όπως λένε τα μέλη του, το προσωπικό δεν μπορεί να βγει εκτός κλινικών για να καπνίσει.  Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης «δεν θα πρέπει να καπνίζουν οι εργαζόμενοι εντός του νοσοκομείου αλλά έχουμε ζητήσει άτυπα από τη διοίκηση έναν χώρο καπνιζόντων και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγουν έξω, αλλά στη διάρκεια του διαλείμματος οφείλουν να μείνουν εντός του νοσοκομείου, οπότε πρέπει να βρεθεί μια λύση»

Το Σωματείο εμφανίζεται προβληματισμένο και ζητάει μια λύση για εργαζόμενους και συνοδούς ασθενών που πέρα από τα αναρίθμητα προβλήματα που έχουν στο μυαλό τους, πρέπει να έχουν το νου τους και για να βρουν χώρο για να καπνίσουν, εκτός αν αποφασίσουν… μια και καλή να το «κόψουν».

Σύμφωνα με το διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Τασσόπουλο είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο για το κάπνισμα στο νοσοκομείο και υπάρχουν ομάδες ελέγχου που κάνουν συστάσεις και ελέγχουν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πάντως το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλάβει ακόμη πιο αυστηρές απαγορεύσεις, τσουχτερά πρόστιμα και νέες συνήθειες για τους καπνίζοντες που θα το σκέφτονται και δεύτερη φορά για να ανάψουν τσιγάρο.

Έλεγχοι παντού

Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις στο δήμο Ηρακλείου και οι έλεγχοι συνεχίζονται όχι μόνο σε καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και σε άλλους χώρους.

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ.Βιδάκης «γίνονται παντού έλεγχοι ακόμα και σε νοσοκομεία και όχι μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου. Με το νέο νόμο, προστίθενται οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ).

Θα γνωρίζουμε περισσότερα μέσω των εγκυκλίων και μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου για τους χώρους και τα κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους. Για παράδειγμα ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους στα αυτοκίνητα όπου επιβαίνουν ανήλικα. Θα καταργηθεί αυτό που ισχύει για κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τμ. τα οποία μπορούσαν να διαθέτουν διακριτό χώρο καπνιζόντων».