Βρείτε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε!

  • Iatropedia
Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο καθένας από εμάς εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας μας.

Ηλικία

Όπως θα περίμενε κανείς, τα βρέφη και τα νήπια χρειάζονται περισσότερο ύπνο – εννέα έως 10 ώρες τη νύχτα.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ ενώ οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περίπου τις ίδιες ώρες ύπνου.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διάρκεια ύπνου

Εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για ύπνο. Ωστόσο, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως ναυτία και έμετος, συχνή ούρηση, πόνος στην πλάτη, κράμπες στα πόδια, και την καούρα, εμποδίζουν τον ύπνο.

Τα προβλήματα υγείας και τα φάρμακα

Οι άνθρωποι που έχουν χρόνιο άσθμα ή βρογχίτιδα τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα στον ύπνο είτε λόγω της δυσκολίες στην αναπνοή τους ή λόγω των φαρμάκων τους. Άλλες χρόνιες επώδυνες ή δυσάρεστες συνθήκες – όπως η αρθρίτιδα, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δρεπανοκυτταρική αναιμία – επίσης δυσκολεύουν τον ύπνο.

Η στέρηση ύπνου

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με περισσότερο ύπνο τα Σαββατοκύριακα. Αλλά αν έχετε χάσει πάρα πολλές ώρες ύπνου ένα Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετό.

Το γλυκό σημείο

Μελέτες δείχνουν ότι όλο και λιγότερο από επτά ώρες – ή περισσότερο από εννέα ώρες – του ύπνου τη νύχτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και ψυχιατρικές διαταραχές, ειδικά διαταραχές της διάθεσης, και με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται;

Δείξε μου πως κοιμάσαι να σου πω τι έχεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν