Βοήθεια από το εξωτερικό για φάρμακα και ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

  • Iatropedia
Τι διαπιστώθηκε από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ; Ότι στην υγεία βρισκόμαστε στο μηδέν γι αυτό και θα χρειαστούμε βοήθεια και από το εξωτερικό για να λύσουμε θέματα που αδυνατούμε να λύσουμε. Μεταξύ αυτών το θέμα των τιμών των φαρμάκων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά μεταξύ άλλων και τον τρόπο τιμολόγησης της νοσηλείας στα νοσοκομεία. Τι είπαν οι δύο άνδρες κατά τη συνάντησή τους;

Σε προμήθειες, τιμές φαρμάκων, ΚΕΝ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα επικεντρωθεί η προσπάθεια για τον περιορισμό των δαπανών στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και του επικεφαλής της task force Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Σε τέσσερις τομείς επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Με τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας να μην έχουν τελειωμό και με δεδομένη την ανάγκη περιορισμού των δαπανών, οι δύο πλευρές έδωσαν προτεραιότητα σε τέσσερα ζητήματα· της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, των τιμών των φαρμάκων, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) και των προμηθειών.

Αν και μπροστά στις κάμερες ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ευχαριστημένος από τη συνεργασία μέχρι στιγμής και δεσμεύτηκε ότι οι στόχοι θα στηριχθούν, ωστόσο φαίνεται πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογραφηση, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας ζήτησε βοήθεια, ιδιαίτερα στο τεχνικό κομμάτι και συγκεκριμένα στην ικανοποιητική κάλυψη ίντερνετ σε όλη την περιφέρεια.

Πονοκέφαλος όμως αποτελεί η φαρμακευτική δαπάνη και επιδίωξη είναι πλέον να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές και έτσι εξετάζονται όλοι οι τρόποι και προτάσεις. Μεταξύ αυτών, δεν αποκλείεται να λάβουμε βοήθεια από χώρες που έχουν βάση δεδομένων, όπως η Αυστρία, ή ακόμα και να αλλάξει εκ νέου το σύστημα κοστολόγησης φαρμάκων.

Αρωγή θα χρειαστούμε και στην εφαρμογή των ΚΕΝ, ενώ στις προμήθειες, οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού των φορέων υλοποίησης τους, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και τη μείωση της δαπάνης. Μέχρι τώρα, δυνατότητα προμήθειας έχει το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, ως ένα ποσό, η Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών, οι Υγειονομικές Περιφέρειες κοκ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών αναμένεται να συστήσουν ειδική ομάδα, η οποία θα διαχειρίζεται συναρμόδια θέματα, οικονομικής φύσεως, των τριών υπουργείων.