Βλαστοκύτταρα κατά διαβήτη Τύπου 2

  • Iatropedia
Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων και αντιδιαβητικών φαρμάκων λειτούργησε με επιτυχία σε ποντίκια με διαβήτη Τύπου 2.

Ο επιτυχής συνδυασμός δίνει για πρώτη φορά ελπίδες ότι στο μέλλον η αντιμετώπιση του διαβήτη Τύπου 2 ίσως γίνεται εναλλακτικώς με ινσουλίνη από βλαστοκύτταρα –εφόσον οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποβούν το ίδιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με μελέτη επιστημονικής ομάδας του University of British Columbia που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Stem Cell Reports, η μεταμόσχευση ενθυλακωμένων παγκρεατικών προγονικών κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε ποντίκια που είχαν όλα τα χαρακτηριστικά της πάθησης –παχυσαρκία, χαμηλή αντίδραση στην ινσουλίνη, υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα– είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μεταμοσχευμένων κυττάρων σε πλήρως λειτουργικά ινσουλινοπαραγωγά παγκρεατικά κύτταρα βήτα, οδηγώντας με την σειρά τους σε βελτίωση του μεταβολισμού γλυκόζης και της απόκριση στην ινσουλίνη.

Μάλιστα, τα ποντίκια που έλαβαν βλαστοκύτταρα σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά φάρμακα παρουσίασαν ταχεία μείωση βάρους και περαιτέρω βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης στο αίμα τους. Η ομάδα τώρα σχεδιάζει την μεταμόσχευση πιο ώριμων κυττάρων-βήτα προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτό θα επιφέρει ταχύτερα αποτελέσματα με χορήγηση μικρότερης δόσης. Ο διαβήτης Τύπου 2 αποτελεί την πλειονότητα των περιπτώσεως της νόσου. Για να χαμηλώσουν τα επίπεδα γλυκόζης, οι πάσχοντες καταφεύγουν στην λήψη φαρμάκων από το στόμα, ενέσεις ινσουλίνης ή σε συνδυασμό αμφοτέρων. Ωστόσο, οι θεραπείες αυτές προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, αύξηση βάρους ενώ σε κάποιους ασθενείς δεν έχουν καν αποτέλεσμα.