«Βιονικό» εμφύτευμα χαρίζει ξανά την όραση!

  • Iatropedia
Δύο χρόνια μετά την πρώτη εγχείρηση του είδους, το «βιονικό μάτι» Argus II αποκαθιστά την όραση σε άτομα που έβλεπαν ελάχιστα ή καθόλου, βελτιώνοντας δραματικά την ποιότητα ζωής τους.

Η πρωτοποριακή επέμβαση βιονικού εμφυτεύματος αμφιβληστροειδούς που πραγματοποιήθηκε στην Χονολούλου από ιατρική ομάδα του Eye Surgery Center of Hawaii είναι η πρώτη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού για την αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς. Το «βιονικό μάτι» Argus II Retinal Prosthesis System, το πρώτο εγκεκριμένο εμφύτευμα αποκατάστασης μέρους της λειτουργικής όρασης, έχει δείξει σύμφωνα με τους ειδικούς οφθαλμολόγους του Κέντρου «εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα» σε πάσχοντες από τύφλωση αμφιβληστροειδούς που χρησιμοποιούν τεχνητή όραση. Η συσκευή με τα παρελκόμενά της (γυαλιά, κάμερα, μονάδα VPU) έχει πιστοποιηθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ενώ εκτός των ευρωπαϊκών χωρών διατίθεται και στην Μέση Ανατολή.

Η πρόσφατη επέμβαση στην Χαβάη έρχεται δύο χρόνια μετά την πρώτη στον κόσμο εμφύτευση ενός πρώιμου, πρωτότυπου, βιονικού ματιού που ανέπτυξαν ερευνητές της εταιρίας Bionic Vision Australia η οποία πραγματοποιήθηκε στο Royal Victorian Eye and Ear Hospital. Κατά την διάρκεια της επέμβασης στο Ιατρικό Χειρουργικό Κέντρο της Χαβάης, παρών ήταν και ο Δρ. Mark Humayu, συνεφευρέτης του Argus II και καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στο Λος Άντζελες όπου αναπτύχθηκε η συσκευή.

Μόλις πριν έναν μήνα, ένας Αμερικανός που είχε χάσει την όρασή του εξαιτίας μιας κληρονομικής εκφυλιστικής οφθαλμολογικής πάθησης που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και ουσιαστικά δεν διέκρινε τίποτα πλην του έντονου φωτός, μπόρεσε να δει μετά από μια δεκαετία ξανά την σύζυγο και την οικογένειά του χάρη σε ένα εμφύτευμα που τού τοποθετήθηκε στην Κλινική Mayo. Παρακάμπτοντας τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή, το βιονικό εμφύτευμα, στέλνει σήματα απευθείας στο οπτικό νεύρο ενώ ένα μικρό τσιπ, συνδεδεμένο με το πίσω μέρος του ματιού, παρέχει μέσω πολλαπλών ηλεκτροδίων την δυνατότητα διέγερσης 60 σημείων.