Βγαίνουμε με μάσκα, αντισηπτικό και … «ασπίδα» τη βιταμίνη D – Πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας

  • Γιάννα Σουλάκη
υγεία
Μετά από 42 ημέρες εγκλεισμού οι κάτοικοι της χώρας επιστρέφουν από σήμερα σε μια διαφορετική καθημερινότητα, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού. Με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, αλλά και την επαναλειτουργία των ιατρείων -δημόσιων και ιδιωτικών- ήρθε ή ώρα να φροντίσουμε όσα θέματα με την υγεία μας είχαμε αμελήσει, λένε οι γιατροί. Κυρίως αυτά που αφορούν στην πρόληψη.

Η καθυστέρηση στη διεξαγωγή εξετάσεων κατά τη διάρκεια του lockdown επιβάλλει όλοι οι πολίτες -και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες- να σπεύσουν να ελέγξουν την υγεία τους, προγραμματίζοντας εξετάσεις (διαγνωστικές ή προληπτικές) που είχαν αναβάλλει.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), μάλιστα, απηύθυναν έκκληση προς τους χρόνιους πάσχοντες να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους, σε περίπτωση που παραμέλησαν την παρακολούθηση της πάθησής τους κατά τη διάρκεια του lock down.

Δείτε επίσης – Άνοιξαν τα ιδιωτικά ιατρεία – Να προγραμματίσουν εκκρεμείς εξετάσεις οι ασθενείς, λέει ο ΠΙΣ

Ανάγκη για έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό μας

Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε την ανάγκη οι πολίτες να ελέγξουν και τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους, μεταξύ άλλων εξετάσεων. Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί από μελέτες, όπως είπε, ότι η παρουσία της σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να αποτελέσει “ασπίδα προστασίας” κατά του κορωνοϊού.

“Φαίνεται ότι σωστά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό βοηθούν σε πολλές παραμέτρους, όπως και στην άμυνα εναντίον των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μπορούν οι άνθρωποι, επανερχόμενοι σιγά-σιγά στην κανονικότητα, να ελέγξουν την πιθανότητα να χρειάζονται να τους χορηγηθεί βιταμίνη D και θα περιμένουμε και περισσότερη επιστημονικά δεδομένα που αφορούν αυτόν τον ιό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εφιστούν προσοχή στη λήψη της βιταμίνη D, καθώς σε υπερβολική ποσότητα – ή σε κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες- δεν ενδείκνυται. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει υπεραπορρόφηση ασβεστίου και προβλήματα σε μαλακούς ιστούς, όπως η καρδιά και οι νεφροί. Έτσι, επιβάλλεται η λήψη της μόνο με ιατρική σύσταση και μετά από τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο, που θα επιβεβαιώνει την έλλειψή της.

Βιταμίνη D: Τι ανησυχητικό έδειξαν οι πρόσφατες έρευνες για την έλλειψη της

Ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα έρευνας του Ιδρύματος Queen Elizabeth και του Πανεπιστημίου East Anglia, η οποία αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βίταμίνης D στον οργανισμό τον κάνουν ακόμα πιο ευάλωτο στον κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε θάνατο, αν προσβληθούν από τον Covid 19 αναφέρει μια προκαταρκτική μελέτη στην Βρετανία. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο researchsquare.com συνέκρινε τον μέσο όρο επιπέδων βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα κρούσματα κορωνοϊού και την θνησιμότητα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D υπήρχαν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων. Η μελέτη, ωστόσο, βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.

Οι ίδιοι επιστήμονες αναφέρουν στα συμπεράσματα της έρευνας ότι «πιστεύουμε πως μπορούμε να συστήσουμε την χορήγηση συμπληρωμάτων Βιταμίνης D ως προστασία από τον SARS-CoV2».

Σε προηγούμενες μελέτες για τη συμβολή της βιταμίνης D στην προστασία από τους αναπνευστικούς ιούς, έρχονται να προστεθούν και οι νέες που υποδεικνύουν την πιθανότητα βαρύτερης νόσησης από τη νόσο COVID-19 σε ασθενείς με έλλειψη.

Δείτε επίσης – Η γεωγραφική εξάπλωση του κορωνοϊού: Όλα τα κρούσματα ανά νομό – Ποιες περιοχές έμειναν «καθαρές»

Βιταμίνη D – Βοηθητική σε λοιμώξεις του αναπνευστικού

“Βρήκα μελέτες από τις Φιλιππίνες”, ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας,“Ανακάλυψαν σε ανθρώπους οι οποίοι έπασχαν από τη νόσο COVID-19, σοβαρά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και μία πολύ-πολύ πρόσφατη μελέτη από την Ισπανία, την Ιταλία, ίσως και η Ελβετία, βρήκε επίσης παρόμοια ευρήματα. Ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D – και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που οριοθετούν αυτήν την ανεπάρκεια έλλειψης βιταμίνης D – σχετίζονται με βαρύτερη νόσο. Και φαίνεται ότι η βιταμίνη D παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού”.

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού. Κι ενώ παλιότερα θεωρούσαν ότι είναι όπλο κατά της οστεοπόρωσης, σήμερα συνδέεται απόλυτα και με την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Σε έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα χρόνο. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι, μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.

Έτσι, και με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό, από κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Με 6 ημερήσια κρούσματα προχωράμε στην αυριανή άρση του lockdown

Κορωνοϊός: “Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια”

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απόλυτη και οριστική θεραπεία για τον COVID-19 καθώς επίσης και άλλα προληπτικά μέτρα -εκτός από τη φυσική απόσταση και τις σωστές πρακτικές υγιεινής- που μπορούν να σας προστατεύσουν από την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Έτσι, τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D, ίσως και να μπορούν να βοηθήσουν στη καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και να προλάβουν την ασθένεια.

Αποτελεί ιατρικό παράδοξο, ωστόσο, κι έχει σχολιαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι στην Ελλάδα παρά τα αυξημένα επίπεδα ηλιοφάνειας, οι πολίτες της χώρας πάσχουν από σημαντική έλλειψή της βιταμίνης D. Μία έλλειψη που εντοπίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους. Οι τελευταίοι, μάλιστα που εξαιτίας του lockdown έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους σε εξωτερικούς χώρους, ενδεχομένως να χρειάζονται πρόσθετη λήψη βιταμινών, όπως η βιταμίνη D. Η έλλειψη της μάλιστα ενδέχεται να συμβάλλει στην απορύθμιση και άλλων νοσημάτων.

Ο κ. Τσιόδρας, εξηγεί: “(υπάρχει έλλειψη) και ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν χαμηλή ηλιοφάνεια. Εμείς δεν είμαστε από αυτές αλλά, παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D. Είναι ωφέλιμη η βιταμίνη D ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερη έλλειψη επαρκών ποσοτήτων στον οργανισμό τους, και για άλλους λόγους που αφορούν τα οστά και πέραν της άμυνας μας εναντίον των λοιμώξεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες δόσεις”, ανέφερε.

  • Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή! Μην λάβετε συμπλήρωμα βιταμίνης D χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη και χωρίς να συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας.