Βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών: Για να μην δώσουν νέο χρονοεπίδομα, καθυστερούν τις κρίσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την καταγγελία για αντιφατικές δηλώσεις και υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, έκανε ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, υπάρχει υπόσχεση από το φθινόπωρο του 2016 ότι δεν "παγώνουν" οι εξελίξεις αλλά η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τηρείται!

Στην δήλωσή του ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ αναφέρει αναλυτικά:

–          Τον Μάϊο του 2016 σε πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων της 1ης αξιολόγησης είχε κατατεθεί αιφνιδιαστικά τροπολογία από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη. Η διάταξη αυτή (που δεν περιλαμβανόταν στο προσχέδιο νόμου) προέβλεπε «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για την διετία 2017-2018.

–          Εκτός από τις δημόσιες καταγγελίες και τις λοιπές ενέργειες, η ΟΕΝΓΕ είχε ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το αίτημα αυτό αγνοήθηκε επί πάνω από 3 μήνες και τελικά υπήρξε ανταπόκριση τον Σεπτέμβρη του 2016 οπότε πραγματοποιήθηκε συνάντηση μικτής αντιπροσωπείας από ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών κ. Κουτεντάκη.

–          Στην συνάντηση αυτή μεταξύ άλλων υπήρξε κατηγορηματική διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως η διάταξη περί «παγώματος» ΔΕΝ αφορά τις διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ (από Επ Β σε Επ Α και από Επ Α σε Διευθυντή) αλλά μόνο την ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Ακριβώς η ίδια διαβεβαίωση είχε δοθεί και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

–          Παρ όλα αυτά, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου 2017 υπήρξε προφορική εντολή από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας προς τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων να ΜΗΝ γίνουν οι διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης γιατί η ερμηνεία που έκαναν στον νόμο οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν πως ΔΕΝ επιτρέπει η διάταξη την βαθμολογική εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών την διετία 2017 – 2018. Έγινε τότε νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στις 30/1 εκδόθηκε υπηρεσιακή εντολή της πολιτικής ηγεσίας προς τις υπηρεσίες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης του Α εξαμήνου.

–          Έχουμε όμως φτάσει ήδη κοντά στα μέσα Μαΐου και αυτές οι βαθμολογικές εξελίξεις που έγιναν τον Φεβρουάριο ΔΕΝ έχουν ακόμα επικυρωθεί από το υπουργείο Υγείας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και πάλι «διαρρέουν» πως κατά την ερμηνεία τους η διάταξη Αλεξιάδη ΔΕΝ επιτρέπει την βαθμολογική εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών την διετία 2017 – 2018.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει ΑΜΕΣΑ να λύσει το θέμα.