Βασίλης Οικονόμου: Πρέπει να βελτιωθούν οι παροχές Υγείας προς τους πολίτες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως είπε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα "Παραπολιτικά", "είναι ντροπή το 2017 οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν γάζες και βαμβάκι από το σπίτι τους ή να περιμένουν μήνες για ένα χειρουργείο ή μια ακτινοθεραπεία. Η υγεία είναι πρώτη στην ιεράρχηση για την ΝΔ, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο προσυνέδριο στα Γιάννενα. Εκεί συζητήθηκαν απόψεις, κατατέθηκαν προτάσεις, αντηλλάγησαν επιχειρήματα με ένα πάντοτε στόχο. Τη βελτίωση των παροχών υγείας στον πολίτη".

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν μία σειρά από προτεραιότητες που αποτελούν παράλληλα και κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματός μας, στον συγκεκριμένο τομέα:

1) Υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ως ελεύθερη επιλογή του πολίτη και ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή για νοσηλεία. Τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τα κέντρα αναφοράς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

2) Ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων ως Κέντρα αριστείας ανά χρόνια νόσο. (Δομές Αποθεραπείας και αποκατάστασης, μακροχρόνιας φροντίδας, Ψυχικής Υγείας, μονάδες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, φροντίδα στο σπίτι ή στην κοινότητα). Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Χρόνιες Νόσους.

3) Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ),

4) ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

5) Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής και να μην απασχολούνται οι γιατροί με κάτι που δεν χρειάζεται,

6) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρo και

7) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.

Παράλληλα έμφαση θα δοθεί και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση του ΕΣΥ, με κεντρικό στόχο “τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη να πιάσουν τόπο”.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι:

1) Περιφερειακό και αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης της υγείας με 13 Υγειονομικές Περιφέρειες κατά αντιστοιχία των διοικητικών με κλειστούς προϋπολογισμούς και ενοποίηση των διαδικασιών προμηθειών και φαρμάκων. Επιτελικός και εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας.

2) Εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα,

3) θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο,

4) θα αξιοποιήσουμε την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν