Βασίλης Κικίλιας: Παρακολούθησε επίδειξη Πρώτων Βοηθειών απο διασώστες του ΕΚΑΒ στο Σύνταγμα

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρακολούθησε τη δράση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, που διοργανώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας παρακολούθησε το πρωί την επίδειξη Πρώτων Βοηθειών βασικής υποστήριξης της ζωής, στην Πλατεία Συντάγματος, που πραγματοποίησαν διασώστες του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της Παγκοσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών.  Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών τιμάται κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Βασίλης Κικίλιας: «Διοργανώνουμε αυτές τις δράσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα»

Την διοργάνωση επιδείξεων Πρώτων Βοηθειών και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξήγγειλε στο πλαίσιο της επίδειξης ο Βασίλης Κικίλιας.  ‘Οπως είπε, μάλιστα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την υπουργό Νίκη Κεραμέως, θα οργανωθούν παρόμοιες δράσεις και στα Λύκεια όλης της χώρας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο λόγος ύπαρξης του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ –  που είναι το πρώτο κομμάτι του ΕΣΥ που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή – είναι να σώζονται ζωές, να ανακουφίζονται ευπαθείς ομάδες, να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τα βασικά των Πρώτων Βοηθειών. Ξεκινώντας από σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε, σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και το Υπουργείο Παιδείας, είναι να οργανώσουμε τέτοιες δράσεις στα Λύκεια όλης της χώρας».

Ο υπουργός Υγείας καλωσόρισε με την ευκαιρία και τον νέο πρόεδρο του ΕΚΑΒ, πρώην πρόεδρο ΕΚΕΠΥ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΚΑΒ και στο παρελθόν:

«Με την ευκαιρία θέλω να καλωσορίσω τον καινούργιο – παλιό πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου και που έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Βασίλης Κικίλιας: «Θέλουμε τους πολίτες δίπλα στο Σύστημα Υγείας»

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δίνει μεγάλη βαρύτητα στο έργο του ΕΚΑΒ, καθώς η διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής, όπως τόνισε, είναι κάτι ιερό:

«Είμαι σίγουρος ότι το ΕΚΑΒ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Θέλουμε και τους συμπολίτες μας δίπλα στο Σύστημα Υγείας. Το Σύστημα Υγείας δεν είναι κάτι άυλο και θεωρητικό. Είναι οι διασώστες μας, οι νοσηλευτές μας, οι γιατροί μας, που πασχίζουν καθημερινά. Γιατί η προσπάθεια να σώσεις έστω και μία ανθρώπινη ζωή, είναι κάτι ιερό«.

ΕΚΑΒ: Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day)

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή. Λαμβάνει χώρα το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.

Το ΕΚΑΒ επενδύσει στη ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση του πληθυσμού

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το ΕΚΑΒ από το επιχειρησιακό του κομμάτι, δηλαδή από γνωστό 166 που το καλούμε τον κρατικό επίσημο φορέα επείγουσας εξωνοσοκομειακής φροντίδας, όταν κάποιος άνθρωπος κινδυνεύει. Αυτό το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι το ΕΚΑΒ έχει και εκπαιδευτικό κομμάτι. Δηλαδή, τα πληρώματα του λειτουργούν και ως εκπαιδευτές Πρώτων Βοηθειών στον γενικό πληθυσμό.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου, καλεί τους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ, στο τμήμα εκπαίδευσης, ώστε να μάθουν Πρώτες Βοήθειες από τους πλέον πιστοποιημένους εκπαιδευτές:

«Οι σωστές Πρώτες Βοήθειες, έχουν παρα πολύ σημασία. Αφού όλοι λέμε ότι θέλουμε να γνωρίζουμε πως να σώσουμε έναν άνθρωπο, όμως,θα πρέπει να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Γιατί αν δεν ξέρεις να βοηθήσεις σωστά, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί μπορεί να προκαλέσεις τελικά να κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά, παρά καλό. Άρα, ο ασφαλέστερος τρόπος για να μάθεις σωστές πρώτες βοήθειες είναι από το ΕΚΑΒ».

Ο οποιοσδήποτε θέλει να βρει πληροφορίες και να κάνει αίτηση για να παρακολουθήσει ΔΩΡΕΑΝ, σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ στο τμήμα εκπαίδευσης και να δηλώσει συμμετοχή.