Βασίλης Κικίλιας για Ιό Δυτικού Νείλου: «Είμαστε σε επαγρύπνηση. Μειωμένα τα περιστατικά φέτος κατά 31%»

  • Γιάννα Σουλάκη
Δυτικού Νείλου
Καθησυχαστική εμφανίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά από σύσκεψη με τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σχετικά με τα φετινά κρούσματα λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, τα οποία εμφανίζουν μείωση κατά 31% σε σχέση με πέρυσι.

Ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Υγείας η σύσκεψη που συγκέλεσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την εκτίμηση της κατάστασης για τα περιστατικά λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, που κατέγραψαν φέτος οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την σύσταση συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

«Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται  την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Όσον αφορά στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείου Υγείας μετά τη λήξη της σύσκεψης.

Βασίλης Κικίλιας: Θα δράσουμε έγκαιρα για το 2020 για τον Ιό του Δυτικού νείλου

«Το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει αδιαλείπτως μηχανισμούς απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι «οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις».

Το νέο συντονιστικό όργανο με την συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και «θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν