Βασιλιάς Κάρολος: Επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του με επίσκεψη σε Ογκολογικό Κέντρο

  • Ρούλα Τσουλέα
Κάρολος
Απείχε από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στη διάρκεια επέμβασης για άλλη νόσο.

Στα δημόσια καθήκοντά του επέστρεψε ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος απείχε από τις αρχές Φεβρουαρίου όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.

Σε μία συμβολική κίνηση η πρώτη του δημόσια εμφάνιση έγινε σε ένα πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο, το Macmillan Cancer Centre στο Νοσοκομείο του University College του Λονδίνου (UCL).

Σε αυτή του την πρώτη εμφάνιση τον συνόδευε η βασίλισσα Καμίλλα. Με την κίνηση αυτή ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου θέλησε να εκδηλώσει δημοσίως την υποστήριξή του προς το προσωπικό, τους ιατρούς και τους ερευνητές του καρκίνου, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο στη διάρκεια προγραμματισμένης επέμβασης για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στις 6 Φεβρουαρίου το παλάτι του Μπάκιγχαμ, χωρίς να προσδιορίζει τι είδους καρκίνο έχει. Ξεκαθάρισε όμως πως δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη.

Έκτοτε, ο 75χρονης μονάρχης υποβαλλόταν σε θεραπείες και απείχε των καθηκόντων του. Μοναδική εξαίρεση η παρουσία του στην εκκλησιαστική λειτουργία την Κυριακή του καθολικού Πάσχα.

Την επιστροφή του στα δημόσια καθήκοντά του είχαν προαναγγείλει τα Ανάκτορα με λιτή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει τη θεραπεία του. Η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί, όμως, είναι ικανοποιημένη από την πρόοδό του. Γι’ αυτό τον λόγο θα μπορέσει να αναλάβει μερικά από τα καθήκοντά του.

Οι δραστηριότητές του πάντως θα προσαρμόζονται όταν θα κρίνεται αναγκαίο, για να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν κίνδυνοι για την υγεία του.

Ο βασιλιάς είναι προστάτης του Macmillan Cancer Support εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στη σημερινή του εμφάνιση ανακοινώθηκε ότι αναλάβει αντίστοιχο ρόλο και στον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό για τον καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Cancer Research UK.