Βαρούν τα …όργανα για την κυβέρνηση σε Παιδεία αγρότες και Υγεία

Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά από αύριο για την κυβέρνηση σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες με την Τρίτη να καθορίζεται από 4ωρες στάσεις εργασίας σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία, όπως είναι το ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" και τα Κέντρα Υγείας της 6ης ΥΠΕ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως ανακοίνωσαν από το Σωματείο εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", την Τρίτη 3 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας όλου του προσωπικού από τις 13:00 έως την λήξη της πρωινής βάρδιας και παράσταση στο υπουργείο Υγείας στις 14:00 με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχο (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ), να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14:30 ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.

6Η ΥΠΕ

Προκήρυξη στάσης εργασίας των γιατρών των Κέντρων Υγείας και παράσταση στην 6η ΥΠΕ την Τρίτη 3/11 έχουν αποφασίσει και σε Πελοπόννησο, δυτική Ελλάδα και Επτάνησα.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση:

Στην συνάντηση της τριμελούς των ΚΥ της ΕΙΝΑ με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) την Τετάρτη 21/10/2015 τέθηκαν τα θέματα της εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας (αποζημιώσεις, διακομιδές, σίτιση), των προμηθειών αλλά και των ελλείψεων προσωπικού. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις της τριμελούς και του Διοικητικού Συμβουλίου, η κατάσταση στα ΚΥ επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας της εφαρμογής στην υγεία των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της μετακίνησης τους από τα νοσοκομεία αναφοράς τους προς τις ΥΠΕ, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν είχαν καμία προετοιμασία και υποδομή γι΄ αυτό που αποτέλεσε την τελευταία πράξη στην πορεία της διάλυσης τού όποιου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

υπήρχε μέχρι τότε. Ο νόμος 4238/14 για την ΠΦΥ και το ΠΕΔΥ που ψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την εξυπηρέτηση των μνημονίων και φέρνει την σφραγίδα του Άδωνη Γεωργιάδη τότε Υπουργού Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση τον εφαρμόζει χωρίς καμία παρέκκλιση.

Οι απαντήσεις της 6ης ΥΠΕ μόνο σε προβληματισμό και ανησυχία μπορούν να μας βάλουν για την πορεία των εξελίξεων, το μέλλον των ΚΥ της περιοχής μας αλλά και γενικότερα της ΠΦΥ στην χώρα μας καθώς εξακολουθούν να έχουν γενικό, αόριστο και υποθετικό χαρακτήρα καλών προθέσεων με αναγνώριση των προβλημάτων. Μετά τα ωραία λόγια, οι όποιες παρεμβάσεις κινούνται μόνο στην εφαρμογή του νόμου και των περικοπών στην υγεία. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής φαίνεται να είναι μονόδρομος μπροστά στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Για το θέμα της πληρωμής των ήδη δεδουλευμένων εφημεριών, αοριστία και σύγχυση. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση που υπάρχει στα ΚΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με τους γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό όπου υπάρχει, απλήρωτο πολλούς μήνες για τις εφημερίες και τις ώρες του, σε συνθήκες εργασίας συχνά τριτοκοσμικές, σε χώρους με ελλιπή συντήρηση, συχνά χωρίς τις αναγκαίες προμήθειες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και με τους γιατρούς να πληρώνουν από την τσέπη τους για την διατροφή τους στην διάρκεια της εφημερίας. Να πληρώνουν ακόμα και την επιστροφή στην εφημερία τους μετά από διακομιδή περιστατικού στο νοσοκομείο. Δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν οι ίδιοι οι γιατροί την εφημερία τους!

Με λίγα λόγια η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας παίζει με την υπομονή και δοκιμάζει τα όρια της αξιοπρέπειας των γιατρών των ΚΥ. Θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλη την λειτουργία της εφημέρευσης που έχει απομείνει στην ΠΦΥ. Είναι ξεκάθαρο πια ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή η περικοπή των εφημεριών των ΚΥ και ακόμη σε κάποια η κατάργησή τους με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους της ΠΦΥ.

Οι γιατροί των ΚΥ πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν την καταβολή της αποζημίωσής τους για τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες τους με ταυτόχρονα κανονικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Καλούμε την 6η ΥΠΕ άμεσα να αποζημιώσει το 2ο τρίμηνο, εντός της επόμενης εβδομάδας όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και που αναβάλει συνεχώς από τον Σεπτέμβριο και να εκκαθαρίσει άμεσα το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένης της περικοπής 30% που μας έχει επιβληθεί.

Να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό της ΠΦΥ στην περιοχή μας.

Είναι άμεσα αναγκαίο να υπάρξει :

-Αύξηση στο όριο του απαιτούμενου και αναγκαίου ποσού στον προϋπολογισμό του 2016 για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία των ΚΥ.

-Άμεση λύση στο θέμα των διακομιδών και της επιστροφής του γιατρού στην έδρα του. Αυτό να γίνεται με ευθύνη του ΕΚΑΒ ή του νοσοκομείου αναφοράς.

-Άμεση λύση στο θέμα της διατροφής των γιατρών εφημερίας.

-Ομαλοποίηση των προμηθειών αναλώσιμου υλικού των ΚΥ στις απαιτούμενες ποσότητες για την λειτουργία τους και άμεση πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού.

- Αλλαγή του νόμου για την ΠΦΥ μέσα από μια ευρύτατη συζήτηση στην κοινωνία – Μέχρι

τότε να σταματήσουν και να παγώσουν όλες οι εφαρμοστικές οδηγίες του για την ΠΦΥ και

το ΠΕΔΥ.

-Άμεση επιστροφή και συνεργασία με τα νοσοκομεία αναφοράς για θέματα

προμηθειών, μισθοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης – συντήρησης.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends