Βαλεριάνα: Το φυσικό ηρεμιστικό

  • Iatropedia
Η βαλεριάνα όλο και περισσότερο κερδίζει φανατικούς οπαδούς αφού πρόκειται για ένα φυσικό ηρεμιστικό της φύσης, το οποίο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Η οικονομική κρίση και οι δραματικές επιπτώσεις που προκάλεσε στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων αύξησε τα ποσοστά των ανθρώπων, που βιώνουν έντονο άγχος και στρες με συνέπεια να μην μπορούν να κλείσουν μάτι το βράδυ.

Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή χαπιών αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται συνήθως μαζί με τα βιολογικά προϊόντα. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και η ρίζα του.

Χρήσεις

Η Βαλεριάνα στην ιατρική χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει διαταραχές στον τον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελεί σύμμαχος κάτα της αυπνίας ενώ συχνά συνδυάζεται και με άλλα βότανα όπως είναι ο λυκίσκος, ή άλλα βότανα που επίσης προκαλούν υπνηλία.

Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν θέλουν να πάρουν «υπνωτικά χάπια» χρησιμοποιούν τη βαλεριάνα για να τους βοηθήσει στον ύπνο. Μάλιστα υπάρχει και επιστημονική απόδειξη ότι η βαλεριάνα αντιιμετωπίζει ικανοποιητικά τις διαταραχές του ύπνου .

Επίσης χρησιμοποιείται για να μετριάζει το άγχος, τις υστερικές καταστάσεις, την υπερδιέγερση, την υποχονδρία, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Παράλληλα αρκετές γυναίκες χρησιμοποιούν τη βαλεριάνα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση , συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων .

Μια ακόμη ιατρική χρήση της βαλαριάνας είναι ότι μπορεί και ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πιθανές παρενέργειες

Όπως όλα τα σκευάσματα έτσι και τα χάπια βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις.

Πονοκέφαλος , ανησυχία, στομαχικές διαταραχές, υπνηλία ή κόπωση μετά το ξύπνημα είναι τα πιο συνηθισμένα.

Εάν οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα εμμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

πηγήhttp://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νικήστε το άγχος με ηρεμιστικά της φύσης!